Tuesday, August 18, 2009

Shopping di Bukit Sentosa...

Hari nih ikut hubby ke bukit sentosa laa..
mula2 dia ckp bangun awal laa..
rupanya dia dah ambil half day..so pagi tadi kuar la gi sana..
sambil2 tuh survey perabot la jugak..
tau jek laa..memang kami takde perabot sangat pun..
rumah skang kan kecik jek..mana nak letak perabot nya..
then plan hari nih nak beli kabinet dapur jek laa..
sebab masa yang sangat terbatas..so sempat gi tengok 2-3 buah kedai jek laa..
itu pun kat rawang..serabut skek laa..
last2 masuk kedai ke-3 kat rawang tuh..terus angkat la kabinet dapur sebijik..
pilih punya pilih..yer laa..aku kan cerewet skek..
banyak benar faktor2 yg kena ambik kira tuh..
nak yg elok..lasak..tapi nak yang murah..ermmm..
last2 ambik jek la yang nih..walau hati tuh takde la kenan sangat..
tp ambik kira space nak letak dia nanti..
pehtu kegunaan tiap2 rak tuh..rasa boleh laa..
itu yg lastly ambik jugak yg camni..
walau tak suka sangat jenis kayu dia..
tapi biler dah letak kat dapur rasa sempit plak..
camne nanti nak masuk dapur lagi..rak besi lagi..peti lagi..
pikir punya pikir..aku rasa..nanti almari nih aku taruk kat dalam bilik bawah jek laa..
mmg jadik bilik masak2 aku la nnt bilik bawah tuh..haha..
sbb aku mmg tak nak letak almari nih kat sebelah dapur..
nanti merecik minyak2 sumer..pehtu kan sempit la plak bila masuk almari nih..
takpe laa..berguna gak almari nih utk simpan brg2 mangkuk pinggan tuh..berlonggok tuh haa..
yang sadisnya..satu pun bukan aku beli..sumer subsidi..hadiah2 org bagi..
so kena pakai la selagi ada..takde can la aku nak beli brg2 tuh..huhu..




View dalam bilik faris plak nih..
cat purple la utk bilik dia nih..
kira amik senang jek mana cat yang ada masa tuh..
takde specific sangat aku pilih..janji boleh jek..
belasahh..bkn umah aku pun..
aku cat pun dah kira nasib baik..huhu..
tapi faris cam tak puas hati jek biler tengok..
sebab dia pilih hari tuh kaler lain..green..
uhh..tak nak hijau tuh..tak lawo..kalo light green ker cantik gak..
nih gelap..biler plak la dia suker hijau nya..
selalu suker merah..biru..huhu..
belasah la faris..nnt kita cari katil yer..
nak sangat katil yg keta tuh..jumpe yg mahal jekk..
tunggu dana lain la plak..




Bawah sumer dah cun laa..cat sumer dah..
kat tangga jek budak2 tuh tak cat..haihh..aku dah cakap suh cat..
diorg blur2 plak..camne nak cat..
yg aku tak suruh tuh diorg rajin sgt gi buat..
abih kat dapur diorg cat putih..
sampai ke siling dapur tuh pun diorg cat jugak..
sebab ada cat lebih kan..diorg ckp alang2 tuh tenyeh jek laa..
okey laa..npk cantik la skek..
ikutkan aku mmg nak cat pun kat dapo tuh..
tp biasa lah..hubby ku kata tak payahhhh..
itu pun cat putih..purple tuh ada lebih lagi..
aku nak cat kat tangga tadi pun tak sempat..
kat rumah sana tadi..aku basuh bilik air..mop sumer lantai tuh..
kikis2 sumer cat kat lantai tuh..sakit pinggang woo..
penat laa buat menda tuh..
ditambah ngan faris lak asyik berak jek..
ntah pehal la plak asyik berak jek hari nih..banyak plak tuh..
adehh..melepek la pastu..
kul 2 lebih skek hubby balik..tinggal keta kat aku..
so antor dia kat opis laa..nak bagi aku biasa ngan jalan situ..
ikutkan senang jek..tp biasa lah aku..
pusing2 keliling rumah pun bleh sesat..ekekeke..



pelik kaler kat hall nih..jap npk pink..jap npk cam peach jek..huhu..
magik gitu..hahaha..



Sementara nak tunggu hubby balik keje..
dia suh aku pusing2 tengok set bilik..set sofa..tilam sumer..
so ada la 3 buah kedai aku pegi..
kenan tuh kenan laa..tapi tau laa..taste aku nih agak melampau skek..
kenan yang mahal2 jek kan..huhu..
so susah skek la aku nak decide yang mana cantik..tapi murah..
adehh..payah tul..sumer nak murah..
at last kedai yg ketiga nih..dekat bkt sentosa tu jek laa..npk la set sofa murah nih..
leather laa..tp bkn leather btul kot..cam pvc ker org panggil..
murah jek nih..500++..ada free meja laa..
sbb set nih takde meja..tp aku kecek2 tokei dia bagi laa..
then hubby sms suh amik dia..so gi amik dia dulu..
aku terus bawak gi kedai nih laa..
tunjuk kat dia..last2 kompem laa..
amik set sofa nih..568 rasanya..set bilik..around RM1k++ gak laa..pastu aku nak plak sinki kabinet tuh..sbb aku tak sanggup nak pakai sink yang ada tuh..ingat nak cari yg biasa2 tuh jek..sink jek..tapi takde..
so amik la tuh jugak..RM300++..pehtu hubby amik tilam skali..
senang..borong terus kat situ..bajet mula2 nak tilam vono..ahh..tak yah la vono2..
mahal sangat..ribu2 lak kang..janji tebal jekkk..so amik tilam goodnite tuh..dlm 600++ jekk..
dah settle sumer...bayar deposit dulu laa RM2k..
then jumaat nnt diorg hantar..
pastu gi cari tikar getah..sbb teruk sgt lantai kat bilik tuh..
so kena pakai tikar getah laa..
balik umah sana terus pasang2..
skali mil call..fil call..
tny berapa beli sofa tuh..sbb mil dah ckp dia nak sponsor..
tuh pasal la hubby suh amik sofa murah2 jekk..
skali fil marah lak nape beli yg murah sgt..nnt tak elok laa..tak tahan laa..bla..bla..
adehh..pulak..pehtu mil pun ckp ngan aku..
suh gi tukar balik..amik yang elok skek..huhu..
adehh..seb baik kitorg tak suruh hantar dulu sofa tuh..
sbb sofa tuh dah ader..yg lain jek nak kena order dulu..
so mlm tu cepat2 la gi balik kedai tuh..takut tutup lak kang..
risau gak kot tak leh tukar..
tapi pttnyer tak de hal la kan..kita nak amik yg mahal skek..mesti bulehhh..hihihi..
nih sofa dia..tak cantik pun kan..
tp sbb murah..tu pasal laju jek hubby nak ambik..huhu..



sampai kedai dia..laju jek la aku gi kat set2 sofa nih..
sbb first time aku masuk tu pun mmg aku dah terpikat ngan sofa nih..
pasal tgk mahal sgt laa..tu tak jadi ambik..
so tgk yg hitam nih..actually baru sampai sofa2 nih..
baru jek bukak plastik..pasal aku nak test duduk..
yg hitam nih lawa..rege tak silap aku dlm RM1700++ berapa ntah..
tapi besar sgt plak rasa..ader kaler lain laa..
aku kalo bleh nak maroon laa..aku dah terbayang camne cunnya sofa nih kaler maroon..haha..
tapi kalo nak yg set ni kena order laa..seminggu gak laa..
adehh..tak nak tgu seminggu kan..nak jugak jumaat nih..huhu..
tapi mmg tak leh basuh la sofa nih..
bantal2 kecik tuh jek la bleh tanggal..
besar sgt plak tuh kan..so tak jadik la ambik nih..



then tgk yg merah nih..ni pun lawa..
aku kenan sgt ngan satu seat dia tuh..ala2 cleopatra kata tokei tuh..
design latest gak dia kata..kusyen lak mmg bleh basuh sumer..
kalo nak kaler maroon tuh leh angkat terus laa..
yang nih rege lebih kurang gak..RM1600++..
ada free meja gak laa..
ni body dia kecik skek dari yg hitam tuh..
so aku rasa okey laa..tak la npk semak sgt kot..
so jadik jek la angkat yang nih..
walaupun hubby dgn berat hatinyer nak amik set nih..
ikutkan dia laa..dia ckp nak jek amik set kerusi style lama tuh..
yg ader kusyen sebijik2 tuh..haihhh...
dah siap org sponsor tuh..berkira lagi..
takpe laa..beli yg puas hati terus kan..
lenkali dah boring2..leh tukar sarung jek..
sebab senang jek nak jahit sarung dia tuh..
sumer 4 segi jek..beli kain jek..
sumer bleh tanggal tuh..senang nak basuh..
wahh..complete la umah aku nnt nih..
mcm janji2 lak..mcm saje match lak..
ngan langsir aku tuh kaler maroon gak..dinding pink..huhu..
sakan la aku soping hari nih..
alaa..bkn selalu kan..nih la baru nak merasa duduk atas kerusi..
huk aloh...sadis benor bunyinya..ekekkee..




Baru rasa semangat skek nak pindah nih..
pasni bekerja keras la aku nak kemas rumah besar2..adehhh..
takpe..janji rumah cantik..leh jek aku berkurung dalam rumah jekk..
kalo tengok rumah pun serabut jek rasa..mula la rasa fed up jek..dah la takde tempat nak berpoya-poya kan kat sana..takde tempat aku nak gi terapi..(shopping ler tuh..)huhu..
kena lak duk rumah yg serabut..lagi serabut aku kang..
so kena la ikut citarasa aku kan nak deco tunggang-langgang ker hape..huhu..
khamis nih dah pindah..so rabu last day aku kat setiawangsa nih..
ahhh..sayang nak tinggalkan tempat nih..walaupun rumah nih kecik..tapi best..happening..
rumah kat bkt beruntung sana..rumah la yg rasa best..ada parking sendiri..tak yah nak rebut2 ngan org..kawasan luas..tapi aku rasa takut skek laa..mau 24 jam aku berkurung jek dalam rumah..huhu..pastu aku cam dah dapat terima skek2 la keadaan 'koboi' kat sana..
boleh laa..tempat mkn byk jugak..cuma biasa laa..sedap ngan tak jek..
alaa..cam hubby ckp laa..payah nak dgr aku ckp sedap..hahaha..

20 comments:

zh-ena said...

raya nie beraya kat rumah baru la..bestnya MIL nak sponsor perabot

Anne said...

dinasihatkan anda beli leather sofa instead of yg bunga2 tu..

Fauzieah said...

ena..haa..beraya sakan la thn nih..leh la nak panggil2 org datang rumah..slalunya raya takde org datang pun..nak buat mkn2 pun susah..

anne..nape sofa camni tak best ker..asalnya mmg nak beli leather laa..senang nak cuci2..tp leather mahal gak laa..kalo nak btul2 cun..tahan lasak..yg biasa2 ader..yg murah..cam yg mula2 nak beli tuh laa..so last2 ambik yg fabric gak laa..takpe..leh cuci2 nih..lagipun sedap skek kalo baring2 sofa camni..tak panas..faris nih jenis tak menyepah sgt..itu yg rasa takpe la pakai yg fabric..

sweetfiza said...

raya sakan la chome yer tahun ni ...
syoknya ada org sponsor ...
plk tu x bagi beli yg murah2 plak tu ...

Fauzieah said...

fiza..haa..syok la laki ku..tak yah dgr bini dia merengek dah nak sofa laa..hahaha..yer laa menda nih beli bkn tiap2 thn..so kalo beli baik yg puas hati..tahan lama skek..next time kalo pindah lagi parah la nak angkut2..tp kalo brg2 besar tak kisah laa..bkn aku yg kena angkat pun kan..ekekkee..

Anie said...

ok lah dah ada umah sendiri tak yah sewa2 lagi...

better beli leather dr munger2 nih chome

Fauzieah said...

anie..nih rumah sewa laa..tak beli pun..nnt mmg sah2 la akan pindah lagi..oh..kalo mau beli leather..aku asik kenan yg 4-5k jekk..itu mcm kena tgu la lagi berapa puluh thn..hahaha...

que_zul said...

qq suka sofa kulit..yg bunga2 mcm tu cepat boring....

kalo qq lg, suka yg warna hitam..tk boring jugak, dan sennag nk match...kaer cream pun ok, cuma susah sket nk jg...

que_zul said...

sofa kulit memang mahal chome....memang tahan lama la..kalo hok pvc nyer memnag murah, tp cepat la koyak2 nyer...

Anne said...

jgn cakap sofa fabric tak panas.. it is mmg sangat panas sebenar nya.. mmg boleh cuci.. tp body dia kotor boleh bukak ke? some mmg boleh buka but some tak boleh dah fixed.. takut nyesal je nnt.. sb saya dah menyesal beli sofa fabric ni.. dulu pakai leather, walaupun ada tear sikit tp sgt selesa, tak panas compare tu fabric ni... :(

Fauzieah said...

oh..sbb tuh..dah tau mcm tuh..tp mcm yg diperkatakan seblom nih laa..kalo nak beli yg leather..baik yg elok skek..tgk yg elok skek tuh rege 3-4k ke atas jek..lgpun biasanya plain jek..boring lak tgk..mmg leather lagi senang jaga..mcm sofa yg beli nih body dia sikit jek..yg kusyen2..lapik kat tgn tuh sumer bleh bukak..basuh..no hal laa..leh pakai 5 thn jek pun dah kira okey tuh..sempat la pindah lagi nnt..huhu..

Fauzieah said...

qq..kalo ikutkan daku mmg pilih yg leather laa..tp tuh laa..mahal sehh..beli yg pvc nnt tgk laa..tak berapa hari kang..ngan koyak2 lagi..lagi sakit hati tgk..
ku dah tgk bil ku punyer dulu..kejap jek koyak..tp senang nak jaga laa..skang pakai yg sofa fabrik nih kotornya..bau mcm2 nyer laa..takpe laa..utk pertama kali nih pakai jek yg nih dulu..nnt sok2 kalo hubby kena transfer lagi..itu claim sumer beli sofa jek..baru puas hati..sbb brg2 lain dah ada kan..haa..masa tuh leh la angkat sebijik sofa leather..huhu...

neezareef said...

dasat arr deco umah baru nnti

Fauzieah said...

za..dasat pe nyer..takde aper sgt pun..npk dasat la sbb kitorg baru nak start beli perabot..itu pun basic2 jek sumer kan..huhu..

PuteriSatu said...

akak kurang berkenan sofa corak2 cenggini... klu biar plain je lagi cantik akak rasa...

Akak ingat umah sendiri...rumah sewa ye....sewa berapa sebulan nih?

Fauzieah said...

kak puteri..ku suker jek corak2 gini..biar nampak penuh skek..npk cam mahal gitu..walau tak mahal mana kan..hahah..dah la langsir pun corak penuh..belasahhh..kalo tak boring tgk..kosong jek semua..dinding kosong..sofa kosong..langsir kosong..ahh..buhsan..huhu..
sewa nih RM420..mahal skek laa..sbb ada rumah kat situ org nak bg RM350..tp rumah teruk lagi kot..sbb terbiar kan..mahal skek takpe..janji rumah tuh bekas org duduk..so tak byk menda yg rosak..

Anne said...

hahaha.. your BIL nye sofa tu dah 5 tahun la.. it is pure leather la.. tp sebab anak2 dia ganas maa..kopek sana sini ;) ahakss..

shhhhhhhhhhh.. ;)

que_zul said...

zie, beli yg mana?..tepek ler gambo kat sini....

apapun, yg penting citarasa sendiri..tul tak?...

chome, hok leather pun kalo tk koyak, makan hari gak...
sofa qq ni dh amsuk 5 thn, memang ler tegap lg, tk koyak, tp kalo perati kat ujung2 tmpt jahit tu, kulit dia kelupas sket...mungkin sebab bibik selalu lap ngan kain basah kot...

nanti upload la gambo2 umah mu yer...

honeylanz said...

salam kenal.
dah beli blom sofa nye. my advice, beli leather. mine nye sofa fabric..ampun anak tenyeh dgn susu, cokelat... x larat nk cuci selalu!!!

Fauzieah said...

thanks sumer bg opinion..
tp mmg masa gambo tuh ditepek..dah dibeli laa..nak wat camne..dana tak cukup utk beli leather..hahaha..

owh..akak anne..sofa tuh ah 5thn yer..padan laa..berbaloi tak rasa2 pakai..huhu..
takpe..yg fabric pun okey per..tp kena selalu cuci laa..plg malas pun antor jek dobi..ekekekek..

qq..yer qq..tgk sofa mu tegap lagi..tp sbb pakai tak lasak kan..mm baru besar tuh..takat lanyak pun takde hal..nih aku kang beli dah la mahal2..skali faris lanyak2..kejap jek koyak2 kang..once dah koyak..mmg tak leh buat aper laa..nak tukar sarung? pergghh..mau berpaa plak upahnya kan..so nak tak nak kena beli lain..ekekeke..

nnt la biler tenet kat umah dah ader ku update gambo terkini..

honey..thanks singgah..dah beli pun sofa nya..anakku rasa2 nya insyaallah tak tenyeh mcm2 kat sofa tuh..tp dia susun mainan2 dia jek kat situ..berderet..sampai nak duduk pun tak bleh..adehhh...