Friday, October 18, 2013

Aidiladha 2013...

Sebenarnya mood raya macam dah terbantut sikit selepas dapat memo dari sekolah kimi,cuti raya haji cuma selasa jek..memang dah plan nak balik Terengganu..lepas dipikir-pikir,campur tolak semua,jadi gak la balik kampung..balik hari ahad tu..nasib baik tak jem..balik kl pulak hari rabu pagi..memang kali ni nasib baik la sebab tak tempuh jem macam tahun-tahun sudah..untuk pagi raya tu,mak dah masak macam2 la..tahun ni buat korban jugak..mama dah niat nak tempah satay untuk makan-makan..tapi petang sebelum raya tu la kitorang dah bakar..nak bakar time raya tu kang,takut terkulat-kulat pulak..dah benda tak banyak mana..banyak tak banyak la,dah 400 cucuk tu..bukan nak makan sangat pun..saje buat suka-suka..masa raya puasa hari tu,tak sempat nak buat camni..


Ni anak buah yang jinak-jinak merpati..athirah ni mesti kena ada umpan,baru la boleh dekat..haiyyaa...balik tu,ingatkan dah boleh tengok la anak buah baru..rupanya belum mahu munculkan diri..lambat lagi la baru dapat jumpa agaknya..



Seronok kimi main kali nih..dapat plak basikal si Zahirah tu,tumpang main sekali la..dia cakap nak praktis dulu,nanti boleh papa belikan dia basikal bila dah pindah nanti..


Petang tu bakar-bakar satay sambil tunggu lembu sampai..ada 3 ekor jek tahun..ni semua tokki kimi yang organize..buat sikit-sikit okey lagi laa..banyak-banyak kang takde orang yang nak melapah,potong daging plak kang..ini pun tengahari gak baru settle semua..


Ni jek la gambar raya kami..memang tak sempat nak snap-snap gambar sangat..cuaca pulak memang sangat terik hari tu..berpeluh-peluh semua..




Ni lembu kedua yg kena sembelih..yang ni jek snap gambar masa sembelih..lepas tu dah tak sanggup nak tengok..hakimi terus menciput lari lepas dah tengok lembu pertama yang kena sembelih tu..takut katanya..walhal tiap2 tahun pun dia tengok..


Part nak potong2 daging ngan agih2 tu yg lambat sikit..tapi tahun ni pun kira okey la sebab ramai yang menolong..insyaallah tahun depan kalau ada rezeki,mama pun nak masuk bahagian jugak..errr..celah mana nak cari duit ntah..kena mintak boss up gaji sikit la kot..huhuhuhu...



Ceritaku...

Assalamualaikum..buat pembaca semua..err..ada ke pembaca yg singgah sini? Tak kisah la ada orang ke tak..nak membebel jugak la..huhuhu..sekarang ni agak busy dengan persiapan nak pindah ke rumah baru..ada la nak buat sikit2 itu ini..pening kepala jugak la bila tengok angka-angka yang diperlukan tu..nak survey banyak tempat pun tak sempat..plus takde masa sebenarnya..harapkan weekend jek la nak pegi sana-sini..kalau weekend plak selalunya banyak kedai2 yang tutup..so cari kedai yg dekat2 sini jek la untuk buat renovation sikit..buat mana yg perlu dulu lah..entah sempat ke tak bulan 12 ni nak masuk rumah..dah la sekarang dah start musim hujan..

Hari tu lepas ambik kunci rumah,ada defect sikit..lepas tu bila start hujan jek ni,banyak pulak nampak bocor sana-sini..dah 3 kali buat report nih..tak settle lagi tu..kontraktor rumah tu busy pulak dengan projek lain..orangnya tak cukup..minggu depan dah start kerja-kerja untuk renovation..letih jugak dok ulang-alik buat benda yang sama jek nih..kalau kita tak bising,lagi lambat la jawabnya..


Ni sebelum balik raya haji baru ni..kami balik hari ahad..sabtu tu sempat gi kl kejap..saje jalan2..sebab minggu sebelum tu weekend memang duduk kat rumah jek..settlekan hal2 kat rumah baru tu laa..pun tak settle2 gak..huhu..


Tunggu papa bersiap nih..posing2 dulu la ngan kimi..nanti rindu la ngan jiran-jiran kat sini..akan datang tak tau lagi dapat jiran macam mana..harap-harap boleh masuk geng laa..



Pergi gombak..lama tak pergi..tengok orang naik rumah baru gak nih..sambil-sambil usha apa yang boleh ditiru..hahahaha...



Mama ngan baby Zarif..ni kalau kira pangkat, pakcik hakimi la nih..pakcik kecik..huhuhu...


Hakimi suka sangat melayan budak2 sekarang nih..kesian dia yer..nak adik..sabo la..kalau ada rezeki,ada la tu..kalau tak pun,mama redha jek..pasrah sudah..ada gak pergi check up hari tu..tapi baru separuh jalan..tak sempat nak detect apa2 lagi..skang nih sibuk pulak dengan hal rumah,so terbantut lagi la jawabnya..leceh tang nak buat appointment tu laa..harap weekend jek..kalau weekdays tu susah plak papa kena cuti la..kimi pulak sekolah..tengok la bila-bila berkesempatan pulak...nak pergi berurut pun takde masa dah..dah lama sangat tak pergi nih..dah keras balik agaknya urat-urat semua..huhuhu...

Tuesday, September 24, 2013

Jalan-jalan Penang...

Lama tak ikut papa outstation..sejak kimi dah sekolah ni,papa pun dah kurang outstation..kali ni papa ada kerja kat PEnang..mama ngan kimi diarahkan ikut..kimi siap bagi surat cuti dah last week..huhuhu..layan jek la gambar2..nak check out hotel dah ni..hehehe...















Monday, September 23, 2013

Lawatan sendiri...

Tahun ni banyak bawak hakimi melawat tempat2 yg sesuai untuk dia..first time jugak bawak ke Zoo Negara ni..dulu masa dok kat kl pun tak pernah bawak..tapi sedikit kecewa la dengan keadaan Zoo tu..tak macam dulu dah..macam tak terjaga jek..jom layan jek la gambar2 ni sikit..





Yang ni masa ke Hello Kitty Town kat JB..asalnya nak gi Legoland..tapi lepas tengok review ramai orang komen macam2 kan,so pikir2 tak jadi laa..masa cari Legoland tu,yg first jumpa hello kitty town nih dulu..okey la untuk budak2 besar ni..bawak anak2 buah sekali masa tu..seronok la boleh main berulang kali game yg ada..nasib baik masa pergi tu tak ramai orang sangat..takde la queue panjang macam kat kidzania tu..





Yang ni pulak masa pergi Pusat Sains Negara..ni kali kedua bawak kimi ke sini..seronok jek dia..sekarang ni kalau ada masa free,ada bajet bleh la bawak dia jalan2 ke tempat2 camni..maklum la semua nak masuk kena bayar kan..kira macam reward untuk dia laa..dah hari2 dekat seharian dah asyik sekolah jek..harap weekend jek la kalau boleh berlibur sikit..lepas ni weekend mungkin busy sikit..dah nak ambik kunci rumah baru..so lepas ni akan sibuk cari kedai untuk ronovate..nak beli barang2 yang perlu lagi..harap2 paling lewat pindah pun bulan 11 laa..nak buat macam2 gak tu..fulus entah cukup ke tak..pening jugak..huhuhu...

 





Friday, September 20, 2013

My dear son...

Mama sangat happy tengok kimi suka pergi sekolah..pada awalnya mama ngan papa risau kalau2 dia tak dapat sesuaikan diri dengan suasana sekolah..tambahan pulak kami hantar jugak dia masuk kelas kafa..so,pagi petang sekolah..mula2 tu nampak juga dia agak letih..malam2 mesti tido awal..tapi bila dah lama tu,dia biasa dah laa..cepat juga dia sesuaikan diri dengan keadaan tu..kalau dulu,liatnya nak bangun pagi..mesti ngamuk2 dulu sebelum ke sekolah..dia bukan ngamuk tak nak ke sekolah..tapi sebab ngantuk,tak puas tido,so marah la bila dikejutkan..dah beberapa bulan tu,bila kejut jek pagi2..ngantuk camne pun dia tetap bangun..tapi biasanya berpimpin-pimpin la ngan mama..semangat nak ke sekolah tu mengatasi rasa mengantuknya..

Seronok tengok dia bersekolah..ramai kawan..pulak tu dia ni jenis ramah jugak..senang jek masuk kawan..baru2 ni kimi naik kelas..lepas ujian LINUS saringan pertama tu la..dia target nak masuk kelas paling pandai..okey la tu..dari kelas ke-4,naik kelas ke-3..dia siap cakap lagi nanti tahun 2 kimi nak masuk kelas zuhrah..maknanya kelas no.2 laa..sekolah kafa pun ada peningkatan jugak..cumanya kimi nih jenis careless sikit..kalau exam tu,nak cepat siap jek..selalu la tak semak dulu..bila dapat paper exam dia jek,mama tengok laa..bila tanya tau jek jawab dengan betul..tapi tulis jawapan salah pulak..puas pesan dah..jangan lumba2 sape siap dulu laa..


Bangga sangat dia dapat medal 2 ketul tu..masa bila ntah ada pertandingan kat sekolahnya..okey la tu,buat tambah semangat..hehehe...


Dah jadi trademark dia laa..selalu pakai songkok melintang..senget-senget dibuatnya..ni songkok kedua dah..songkok lama tu siap dah hilang bentuknya..lembik..haii laa..apa la dibuatnya dengan songkok tu..yang heran tu,tengok kawan2 dia pakai songkok elok jek terletak..kimi ni,pakai masa nak gi sekolah pun,tak sampai 2 minit dah senget..dia suka angkat2 songkok tu..itu yg senget2 jek..asal time balik jek,mesti dari jauh dah boleh cam..hahh..anak mama la tu,songkok senget camtu..hehehe..



Sejak kimi dah sekolah ni banyak jugak buat lawatan sendiri..nak harapkan rombongan sekolah takde buat pun lagi..next month sekolah kebangsaan ada nak buat lawatan ke kidzania..tapi kami dah pergi pun baru ni..pulak tu mama berat hati nak lepaskan..tak tau la camne..dia memang nak pergi lagi..tak puas lagi..yelah pergi ngan kawan2 ni lain sikit feel nya kan..tengok la nanti camne..sebab katanya macam ada 2 lawatan..rugi la kalau pergi kejap jek kat situ..tak sempat nak main apa nanti..nak masuk bayar mahal..nanti ada masa baru upload gambar2 kimi berekspedisi..cehhh..xpdc la sangatttt..hahaha...



 

Mama ngan kimi macam dah nak sama besar jek..hehehehe....



 Masa jamuan raya kat opis papa..kimi datang lunch jek..pastu ke sekolah petang pulak..mama lepak sampai la petang,pastu terus gi ambik kimi..buat macam opis sendiri jek..hahaha...