Saturday, August 15, 2009

My new house..(layakkah dipanggil new?)

Semalam sepatutnya balik ganu..kan nak ke KB isnin..
skali tak jadi pulak..hubby ckp delay..ke 24 hb nih..
means dah masuk pose la nnt..
okey laa..tak la rushing sgt nak kemas2..
so semalam hubby amik half day..
ikut dia gi Salak Tinggi..gi check stock kat pmu sana kan..
pas tu dia ajak singgah nilai 3..dah lalu dekat situ kan..
ikutkan aku malas jek..pasal ntah..boring jek..
panas kan..nak jalan pun tak best..
kedai2 situ kan bercampur-aduk..susah la nak tawaf sumer..
itu pun ku turun sorang laa..gi tgk2 kain langsir skek..
dah tak cukup plak yg beli baru nih..silap kira tingkap daa..
pastu gi rumah my bil..fil ngan mil ada sana kan..
lepak2..makan..dah kul 3 lebih gak la baru ke bukit beruntung..
sempat la cuci2 rumah skek..
tu la baru aku tengok rumah..
agak kecewa laa jugak mula2 tuh..sebab teruk benar..
dalamannya tak seindah luarannya..huhu..
banyak keja la jugak nak kena buat..
bilik2 atas pun lantai sumer teruk gak..dah tercabut parquet tuh..
bilik air okey laa..sbb baru upgrade kot lantai tuh..
belakang rumah mmg cam hutan belantara laa..
pokok2 tuh menjalar sampai ke tingkap atas laa..
parah..parah..tapi biasa la laki aku..
amik langkah2 mudah jek..
nak suh staff dia jek yg buat..
hmm..aku cam tak harap sgt laa..
sbb tgk gaya semak tuh..boleh ker diorg bersihkan..btul2 bersih maksud aku..
kalo org tak penah buat keje2 menebas..payah jugak..alatan takde camne nak buat..
nak angkut buang tuh lagi..mmg kena pakai lori laa..

Masa kami kuar gi kedai...beli brg2 utk cuci rumah nih..
balik rumah..skali dengar bunyi mesin potong pokok tuh..
skali fil aku dah cari mamat indon kat situ..suruh clearkan sumer semak-samun tuh..
wahh..tangkas sekali..sebab dia kata dgr bunyi mesin tuh..tgk2 mamat indon tuh dok wat keje2 kat tepi jalan tuh..aper lagi..terus dia panggil laa..suruh buat..
dalam 5-6 org gak datang..kejap jek clear sumer..
hehh..harapkan laki ku itu..alamatnya..tak nampak rupa lagi la rumah tuh..
pasni mamat tuh kata bleh jek panggil diorg..kalo ader nak buat pape..
sumer boleh..wahh..tau jek la kan..diorg nih rajin..
sanggup wat keje aper pun..
kalo kita..nak ke..bg upah 100 pun tak nak lagi kot..huhu..
ini diorg mintak RM80..tp fil bg gak RM100..itu pun bg extra RM20 kat ketua nya..suker sangat dah..siap tolong cucikan longkang sumer..huhu..



Dulu rumah sebelah nih pernah terbakar..
so nampak sawang2 kat dinding..kat siling hall nih..
buruk giler aku tgk..basuh2 pun tak nak tanggal..
memang kena cat jugak laa..
so sabtu mmg keje2 mengecat la plak..
dah basuh lantai bawah tu..okey la skek..
yang penting kena cat kat hall..bilik bwh tuh..pasal teruk sgt dinding tuh..
geli aku tgk..eii..tak bleh la tgk..tak sanggup den..
pehtu bilik master tu mmg kena cat jugak..
bilik2 tuh pakai tikar getah jek laa..
tak sanggup aku nak pijak lantai dia..
rumah sewa kan..nak touch up beriya pun buat aper..
itu pun seb baik owner rumah nih okey..
nak tolak la duit utk cat sumer..
okey la skek..sejuk hati skek laa..hihi..



Hubby kata sebenarnya pokok2 yang naik tinggi tuh dari luar pagar rumah..
tapi sbb ader pokok mati rumah sebelah tuh..dia menjalar..itu yang naik sampai ke tingkat atas tuh..fil suruh tebang jek pokok orang sebelah tuh..
rumah dia pun mcm tak terjaga laa..
tgk depan rumah pun byk lalang jek..
skali dah tebang tu fil gi la ckp ngan org tuh..sorry psl tebang pokok tuh tak ckp..
org tuh kata takpe..dia mmg hajat nak tebang pun..tp tgh dok racun..
huhh..pokok camtu gaya besar..nak racun menda..bknnyer mati..
tak tau la org tuh..npk cam dok sorg2 jek kat rumah..laki laa..
mcm takde geng gak la aku nampaknyer..
sebelah2 rumah mmg cam lengang jek..
aku pun nnt mcm dok jek la dalam rumah..takut lak rasa nak expose sgt kat luar rumah..



Dah potong pokok2 tuh baru lah leh nampak keadaan belakang rumah tuh..
baru lah terang-benderang..luas gak belakangnya..
org dulu dah tambah grill kot kat belakang tuh..
so aku leh basuh baju kat belakang..jemur jek kat belakang..
haii..pasni jenuh la aku nak jaga atas bawah..
rasa nanti masa aku hari2 byk duduk kat tingkat bawah jek..
tak koser ah aku nak turun naik selalu..
kipas nak kena beli laa..takde kipas la kat bilik2..
satu jek kipas siling kat hall tuh laa..
pengsan la pulak nak beli kipas byk2 nih..adehhh..

7 comments:

zaza said...

rumah nampak besar.. tak rasa sunyi ke sebab bertiga je kan..?

PuteriSatu said...

salam kenal dari akak... jangan lupa udpate perkembangan umah.. leh syare.... nampak luas rumah ni... tapi tuhla.. beli 2nd ni..byk sikit keje nak buat kan... umah kat mana ni ye...

que_zul said...

besar tu umah...byk gak kena bersih, repair dan cat..

tuan umah wat or zie kena wat sndri?

Fauzieah said...

za..rumah tuh besar la jugak..utk kami bertiga..tapi takpe laa..dah selama nih dok umah sempit
yg amat..nih kan dok jauh..kalo sedara2 datang leh la tumpang tido..

kak puteri..kami tak beli la umah nih..if nak beli pun rasa tak nak la umah camni..mmg byk rosak nih..tp sbb dah lama org duduk silih-berganti..so tak teruk sgt..compare ngan rumah2 kat situ yg terbiar..nih dekat bkt beruntung laa..

qq..besrih tak la teruk mana..basuh jek kat belah bawah..atas tuh mop jek..repair pun takde menda sgt yg rosak..cuma nak upgrade sinki skek laa..tak selera aku tgk..pehtu ader skek bocor kat satu bilik..panggil jek mat indon hari tuh..cat tuh kena buat la gak..sbb huduh benar rupa dinding tu..bekas2 kesan terbakar tuh payah tul nak hilang..cat pun still npk lagi..tp okey la skek biler dah cat..npk berseri skek..br semangat ku nak duduk..

sweetfiza said...

kalau umah sewa camtu la chome...
klu kita nak bersih nmpk gyanya kena wat sendri ...
ye la kita yg nak dduk kan ...
tp sib baik ler tuan umah chome ni ok yer ...tolak duit cat tu ...

que_zul said...

sepatutnyer tuan umah kena cat lor...

umah sblh ni org baru jerk sewa, sblm org masuk, tuan umah sibuk la repair itu ini, cat2 balik...lain pulak kat sana eik...mcm tu, untung la tuan umah...

Fauzieah said...

qq..nih mmg kami yg cat..tp tuan umah nak bayar la gak rege cat..tuan umah nih okey la skek..leh bwk berunding..cuma hubby ku jek yg baik hati sgt..sumer nak wat sendiri..lagipun tuan umah nih migrate dah ke sarawak..so mmg papehal dia akan serah jek la kat kita..