Saturday, August 22, 2009

Finally..it's like a home..hahaha..

Hari jumaat tu pagi baru sampai perabot2 sumer..
bila dah masuk sumer nih baru nampak meriah skek..
baru la cam rumah org family..
kalo tak mcm rumah org bujang jek..ekekeke..
tak sure la fil ngan mil suker tak ngan pilihan nih..
tapi takde dgr komen2 lak..okey la kot tuh..huhu...
yg penting aku suker..faris suker..hahaha..
apa yg sadisnyer..langsir ku pun kaler maroon gak..
adehhh..mmg tak terpikir la masa tuh nak beli sofa camni..
lagipun nak beli langsir kaler gold hari tuh takut cam bosan lak aku..
dah la rumah dulu langsir kuning..
hmmm..takpe la kan..janji aku suker jek..aku kan suker merah2 nih..bawah nih kan warm gitu temanyer..erkkk..ada tema gak ker..ekekeke..
tengok la siapa org mula2 skali duduk..
sopan-santun gitu..ku dah warning jgn main lompat2..
tidak kalu..siap la ku lepuk2 nnt..huhu..



aku suker meja nih..cantik jek..
3 tingkat haa..actually set nih takde meja..
meja tuh dapat free la konon2nya..haha..
tapi aku letak kat tepi jek laa..senang..lapang skek..
sok2 raya baru letak tgh2..itu pun kalo org datang laa..hahaha..



nih sofa mama nya..hahaha..
ini lah yang aku kenan sangat2...nape..
ntah..aku pun tak tau..
rupanya fil ngan mil aku pun ada beli yg seat cleopatra nih..
yg seat nih jekkk...tp kayu jati laa..mahal la woo..
tp mil aku ckp besar benar..panjang..terus penuh ruang tamu..
sampai ktn smlm aku tgk laa..ha'ah laa...mmg panjang sungguh..ekekkee..



see..kan set nih yg 123 nyer kan..
so yg pjg skali tuh port papa..yg cleo tuh aku punyer..yg satu seat tuh faris punyer..hah..cukup la tuh..wahahahaha...
tapi tuh dah bersusun bantal2 kecik tuh..sbb mula2 laki ku ckp senang nnt nak golek2 kat bawah..bantal dah byk..wooo..no..no..no..ku tak bagi bwk turun yer yg bantal sandar tuh..ku cepuk nnt..tu pasal ku letak bantal2 lain tuh..huhu..



keta mainan faris dah bertenggek dah...
itu satu jek..masa mula2 tuh bersusun kat atas sofa..
siap kat celah2 bantal laa..pehtu mula la bising cari tak jumpa laa..
dia balingnyer bantal2 tu ke bawah..eiiii...lepuk kang..



kat dinding nih tak sempat lagi nak gantung menda2..
payah benar la nak drill dinding nya..
berapa jam hubby nak korek utk pasang rel langsir tuh..
itu pun siap yg kat sliding door jek..
sedangkan aku dah abih susun baju..lipat baju masuk dlm almari sumer..kemas bilik faris..bilik sebelah..ermmm..biler ku bising2..dia suh aku buat sendiri..
ermmm..kalo aku sampai..dan tak gayat..harus dah aku panjat sendiri gi tebuk..
pehtu lap2 lantai sumer..ckp dah laa..tak yah tebuk2 dah..
pehtu ku kemas baju2 lak masuk dlm beg sumer..kul 10 lebih gak la smlm baru kuar rumah..
singgah ktn dulu laa..hari nih baru blk ganu..
semalam tak sempat pun nak gi TM..so tak leh tenet lagi la tuh kat rumah..



Kat dapo pun tak settle lagi..
tinggal camtu jek..aku beli sinki kabinet nih..
pasal mmg tak berselera la nak pakai sinki yg ader tuh..
cam nak roboh jek..nak cari sinki yg biasa jek tak jumpa lakk..
so beli jek yg camni..nak kena cari plumber la plak buatkan..
tak leh datang lak mat indon tuh..so tgk la mgu depan la plak..
aku pun tak bwk kuar lagi dapur..saje la tuh..malas nak masak..huhu...
pasal semangat jek nak beli mkn kat luar..kedai mkn byk laa..
plak tuh diorg ckp pasar ramadhan kat situ byk..
byk tempat..so byk pilihan laa..meriah jugak la kot..
nnt mgu depan leh gi rewang2..
pasni aktiviti aku jelajah kedai makan jek la kot..
dah..mall2 nih takde..menda sgt la ader kan..
pasni mesti aku kurang masak..psl nak gi kedai pun kejap jek..makanan pun rege boleh tahan laa..hahahhaa..



nih la yang baru beli tuh..mula2 ingat cam muat la kot..
skali bila dah isi2 brg..penuh jugak..
pakai gak almari lama tuh..
mmg kena pakai laa.nak letak rice cooker..termos pot..blender segala menda lagi..
senang dok kat situ..dekat ngan suis sumer..
jadik la bilik nih extension dapo ku..ekekekeke..



nih plak set biliknya..
ini tak tau laa..bkn la berkenan sgt..
tp masa tgk tu npk okey laa..padan ngan rege laa..
janji nak tahan skek laa..kang ada plak patah lagi..huhu..
hishh..kalo ikutkan aku laa..asik tgk2 yg mahal jek..
asal kenan jek..tgk rege..2-4k..huhhh..pengsan..
so pejam2 mata jek la ambik set nih..ku bg 2 pilihan kat hubby..suh dia pilih..
pasal dia yg nak bayar..kalo tny aku..memang la aku nak yg mahal tuh ajer..ekekkekee..



tilam pun beli yg tebal..dah la mula2 diorg salah antar..
semalam ptg tuh baru hubby perasan..biler duduk..rasa tenggelam jek..
sama cam tilam lama jek..skali tgk2..laa..brand menda laa..ladyland nih..
kitorg beli yg goodnite..mahal skek laa..
nih tilam murah jek dihantarnya..
so gi ckp laa..then diorg antar balik laa..
so tebal la tilam nih..tinggi la plak jadinya katil tuh..huhu..
takpe laa..faris dah ajar2 tido bilik sendiri..
tido smlm pun dekat bawah..tido ngan atuk & nenek dia..
cuma sian la dia pakai tilam lama kami jekk..
pasal tilam tuh mmg spring dah out laa..
baring pun terasa springnya..
nanti la pasni gi tgk katil dia lak..
sebok sgt nak katil keta..ermm..mahal la plak tuh katil keta tuh..



almari sliding door la plak..boring gak yg pesen lama tuh..huhu..
itupun cam tak muat gak isi baju2 tuh..
siap buh dalam container la mana yang tak pakai..jarang2 pakai tuh..huhu..



so lepas dah settle2 nih nanti bleh rehat skek..
kalo boleh rehat laa..rumah tuh mcm hari2 jek nak kena sapu..
dah la tepi jalan kan..rasa cam kejap jek habuk..
plak tuh lantai bawah kan marmar yg lama tuh..
mmg kesat la rasa..pas mop pun faris tak nak pijak lagi..
kotor dia kata..geli..haiihhh...payah lak anak aku nih..
penggeli sangat la plak..
baju2 pun berlonggok tak basuh..pasal nak sambung mesin basuh pun jauh skek ngan suis..kena pakai extension gak laa..plak tuh paip nyer takde..
tak tau laa..org dulu tak basuh kain ker..mmg dia tak penah bukak kot pintu belakang..
agaknya masak kat pintu dapo tuh jek..sbb kat pintu tu ada kesan minyak kan..
tu pasal la belakang tuh jadik hutan...
so smlm hubby kata hantar dobi jek la baju2...so gi la hantar..try test dobi situ kan..
esok dah bleh ambik kata diorg..amboii..cepat sgt la plak..
dah aku plak..selain dari sakit belakang nih..kaki sangat2 la sakit..
sakit kat betis..byk berdiri..dok turun naik tangga kan..
pasni blk ganu nak rehat puas2..mkn puas2..opss..huhu..
kena lak aku tak leh pose..sedap la membedal..awal2 dah tinggal dah..adehhh..
mesti ujung2 nnt pun tinggal gak..uhuhu..
tp satu jek la yg pasan..hari pindah tuh..sbb aku aktif sgt..
tak dok diam kan..sampai tak sakit langsung perut..
abih2 aku cuma rasa pitam jek skek..
simptom2 biasa la time tu..huhu..
so guys..thanks for reading..pjg lebar lak aku tulih..
aku mmg suker bebel panjang2..apa yg terlintas dlm paler aku tulis jek..
so kalo korang boring sorry laa..dah nama pun blog kan..mmg tempat membebel..hahaha..

Akhir kata..chehh..seblom terlupa..
SELAMAT BERPOSE pada yg puasa laa..
pada yg tak pose..(aku ler tuh..) selamat berganti laa...hahaha..

6 comments:

zh-ena said...

salam ramadhan utk fauzieh sekeluarga

sayangsayangibu said...

akhirnya....selamat berpindah dan berkemas
tui tu chome,org laki ni
diorang ambik mudah je..cam akak nih berapa kali pindah randah,naik muak bab mengemas sensorang nih,kalau harapkan dia..sabar sesangatttt dgn keadaan selerak tu kot..
mmm hujung tahun ni pindah rumah sendiri,start ngemaslah jawabnya,campak je mana yg boleh dan harus dan wajib di campak....hehehe..terbebel la pulok!!!imrove

Fauzieah said...

ena..salam ramadhan gak..selamat menjalani ibadah puasa..

ibu..yer laa..org laki nih kebal skek..bab2 selerak nih leh tahan dia..kita nih sakit mata..selagi tak siap tak senang nak duduk..mmg bab nih tak bleh nak harapkan dia laa..tp ada menda2 yg mmg tak leh nak buat sendiri..kena gak mtk tolong..jenis ku plak tak suker slow2 wat keje..cam ari nih susun2 pinggan..sok susun2 baju..eii..tak boleh..rasa tension lagi ader..selagi boleh nak settlekan jugak hari tuh..huhu..

PuteriSatu said...

dah pindah ye... selamat mendeco umah ye... murahla ye sewa umah teres kat area sana...

Akak kat ampang ni sewa umah apartmen je dah 600 sebulan...huhuhu.. ni yang tak sabar nak pindah umah sendiri... tak larat nak bayar sewa tiap2 bulan...

Fauzieah said...

kak puteri..kl lain laa..mmg mahal..umah kami tuh...nak bg sewa kat org pun koman2 500..itu br 2 bilik tuh..flat pkns jek..kalo dok kl..mimpi jek la nak dok umah besar2 nih..huhu..

zaza said...

TAHNIAH!! CANTIK DAH UMAH !! MESTI BEST KAN? SERBA BARU??

-SELAMAT BERPUASA-