Friday, July 10, 2009

28 tahun sudah...

Hari nih merupakan hari lahir aku yang ke-28..
alhamdulillah..masih bernyawa..dah 28 tahun melalui liku2 kehidupan..
moga2 hari yang mendatang akan lebih indah..dan membawa seribu keberkatan dalam kehidupan kami sekeluarga..

Hari nih plak tak berapa sihat..ala-ala demam laa..
tapi malas nak gi klinik..sebab mesti doktor cakap aku tak demam nnt..
dah tau sangat..cuma mulut dah terasa payau la nih..
hidung pun asyik tersumbat jek..tapi semalam makan panadol soluble jek..
macam takde effect pun..ahhh..biar lah baik sendiri nanti..
tak suker la aku nak makan2 ubat nih..
minum oren banyak2..haa..kang ader tercirit lak aku nih..huhu..

So far takde plan nak celebrate pun..
tak dapat la nak tuntut hadiah pape lagi..
sebab bulan nih banyak nak travel..so nanti2 la dulu..
hubby dah wish semalam..dia cakap wish kosong jek laa..huhu...
takpe..takpe..nanti akan dapat jugak hadiah aku tuh..huhu..

Hari nih aku tak masak..just goreng nasik lebih smlm skek..
pehtu buat roti celup telo..makan tengahari tadi..
malam kang ajak la hubby kuar makan..banjer la aku..kan besday aku..hahaha..
then buat puding marble..order dari mama elin..kwn forum..
order gak sambal tokok skali..demi tak menghampakan org..aku buat gak laa..
ikutkan aku tak nak jual pun sambal tokok nih..
sebab orang bleh buat sendiri kan..plak tuh..takde untung pun..
alaa...aku bkn nak meniaga sangat pun..so buat gak laa..
nasib baik jugak ada lagi lebihan bilis beli kat kuantan ari tuh..
dek sebab cili api pun banyak..aku taruk banyak2..berasap woo..
haa..ambik..banyak tuh..untung la mama..coz memang aku bagi lebih..
tak sampai ati lak nak buh sikit2..tak reti aku..
btul la org kata aku nih tak leh meniaga laa...huhu..
so esok ke shah alam laa..hubby kata okey jekk..
ikutkan memang saje2 pun gi sana..takpe laa..
dah lama ari tuh mama tanya bila nak datang shah alam..nak order..
kalo btul2 nak gi kang lambat lagi...so esok boleh laa..
mana tau pastu leh aku rewang2 ke mana2..hihihi..

puding roti marble..
sok2 baru potong2 masuk dalam bekas..
kalo tak potong kang susah plak aku nak bawak..nak taruk dalam aper..
so kena potong..senang..org bleh ngap terus laa..
aku suker jek buat puding nih..tak la remeh sangat..
nak basuh bekas pun senang..
tak macam kalau buat kek..payah nak menyental..



sambal tokok..baru buat tadi nih..
actually yang aku buat hari tuh pun ader lagi lebih..
tapi takkan nak bagi yang itu kan..
lagipun aku punyer extravaganza pedasnya..hihi..
yang dalam bekas besar nih la nak bagi mama elin..
yang bekas kecik tuh nanti aku campak la ke mana2..
rasa2 laa..berbaloi ker..yg bekas besar tuh aku jual RM20 jek tau..
nampak cam mahal kan..tapi cuba renungkan..
2 genggam bilis..lebih kurang 200g bilis laa..
kalo beli kat sini..100g yg dah siang pun dalam RM3-4 lebih..
kalo yang tak siang lak..kena la siang sendiri..yang nih memang aku siang sendiri..
bilis nyer pun jenis yang elok..aku tak suker bilis yang keras2..hihihi..
pastu bilis nih kena la tumbuk bagi hancur skek..
cili api lak..aku guna dalam RM2 gak laa..
kalo cili yg hijau skek tuh tak pedas sgt..so aku campur ngan cili api yg merah2..
yang peket2 jual kat jusco tuh..baru la berasap..
cili nih blend jek ngan bawang merah tuh...
pastu plak kalo sambal tokok nih goreng letak minyak banyak gak..
aku kata jek buh minyak skek..tapi senanyer letak banyak jugak..
sebab aku pakai minyak naturel..bunga matahari..so tak kisah la buh lebih skek..
goreng dia plak?? 10 minit tuh memang lebih laa..
kena kacau2 jek selalu..tak leh tinggal..goreng sampai kering..
aku suker goreng lama skek..baru tahan lama..
api lak kena slow jek..memang makan masa gak laa..
itu pun puas menahan bau yg menusuk idung..buat tersedak jekk..
okey..itu la prosesnya..yang nampak senang..memang senang pun..
tapi kos yang agak tinggi..hihihi..
aku rasa kalo mil aku tgk byk tuh aku jual RM20 mesti dia cakap nape murah sgt..
dia cakap org jual yg dalam bekas kecik tuh..sambal bilis cili api..bkn sambal tokok gini tau..
digoreng ngan cili api..bawang gitu jekk..
bilis nyer ader la 4-5 ekor..bawang jek lebih..dah RM5..
ehhh..panjang lebar lak aku mengomel nih..
bukan aper..tiba2 baru aku terpikir pasal nih..
so alang2 dah wat entry nih aku citer terus laa..hihihi...

Itu lah kisah aku & sambal tokok nih..
menda lain takpe kalo basi..buang..
tapi jangan sambal tokok nih..
nak buat kemain lagi kuar segala air mata..air idung..
kalo basi ker mmg aku frust sesangat laa..dah peberet kan..hihihi..

13 comments:

ct rahani said...

Hepi besday chome.. semoga pnjg umo murah rezeki.. dan bahagia selalu di samping family tersayang..

dapnya puding marble tuh.. terbayang2 lg rasanya yg chome kasi aritu.. kiter penah gak wat smbal tokok.. tp x jadik pun cam chome buat tuh.. mmg murah rm20 tu.. klu dekat mmg kuorder gak.. huhuhu..

Fauzieah said...

Thanks ct..

sambal tokok tuh bleh buat mcm2 versi..nak basah2 skek ker..nak kering ker..garing ker..tp kalo chome mmg goreng lama laa..buh minyak byk pun nnt dia akan serap..kalo tak btul2 masak nnt cepat berkulat..tak tau laa..dulu jiran pun ader try buat..dia kata keesokannya pun dah berkulat..

sonata anak kancil said...

selamat hari lahir.semoga panjang umur, murah rezeki, berbahagia selalu di samping suami tercinta.

sedapnya sambal tokok...pernah buat tapi ikan bilis diblend, ni pun orang ajar...sama gak?

MiszMama@Haslinda said...

heppi besday..tak penah makan sambal tokok. nampak macam menyelerakan.

Fauzieah said...

kak sonata..tenkiu..
sama kot sambal tokok..
kalo blend hancur la bilis tuh..
dulu2 kalo malas blend gak..tp hancur sgt..so kena tumbuk gak..baru best..tp cili api tuh mmg blend laa..surrender bab2 tumbuk cili nih..tak tahan pijar..hihi...

haslinda..tenkiu..
sape suker pedas mesti try nih..bestt..hihi..

ibu_arifa said...

happy birthday to you...
sama lah kita..tahun ni dah 28 umo

atty's said...

selamat hari jadi zie..
semoga zie murah rezeki selalu..sehat selalu.dan bahagia..selalu disamping family tercinta..amin

~~ciklinn~~ said...

esday chome semoga pjg umur murah rezeki yer.. aminnn

Fauzieah said...

thanks all for da wish..hihi...

sweetfiza said...

hepi belated besday puan chome ...
semoga murah rezeki...
leh la faris dpt adik nnti ....

neezareef said...

aku kan penah try wat sambal tokok tu mmg mak aku pn ckp dah la cpt2 la ko goreng tu tak tahan bau smpai ke depan..ahahhaah

happy besday chome
semoga berbahagia selalu

AkMa said...

happy 28th b'sday..semoga panjang umor dan murah rezeki..

sedapnye kek tu

Fauzieah said...

fiza..thanks..
itu lah..mintak dpt la adik cepat2..makin ngada2 budak faris nih..

niza..itu lah..tak tahan woo part goreng nyer tuh..tp kalo goreng api kuat cepat skek masak..cuma kena tahan lebih lg la lubang idung tuh..huhu..

akma..thanks..