Saturday, May 23, 2009

Hari Malang..

Hari nih meneruskan lagi pencarian rumah kat bukit sentosa tuh..
hubby kata dah janji ngan ejen tuh nak tengok rumah..
kata kul 4..puas la tunggu..tak muncul2 pun..
sms tak jawab..call tak angkat..
hubby kata masa call tny pasal rumah tuh..dia siap cakap laa..
nak bagi sewa RM450 sebulan..deposit api air sumer so dalam RM1050 gak laa..okey laa..takpe..cakap nak tengok dulu..nak masuk..dia kata okey..sabtu nih..
puas kitorg pusing2 situ..nampak okey gak laa..dekat jek ngan opis dia..
mau hari2 laki ku balik makan nnt..
tp rasa memang kena cat abih la tuh..luar dalam..
dah plan dalam kepala..bajet leh la amik umah tuh..
walau tgk dalam tuh teruk jugak nampak..mcm dah lama terbiar..lantai memang kena sental giler2 laa..org tuh cakap..takpe..dia leh buat tuh..hubby call lagi..tak datang2 gak mamat tuh..
sampai la call yang last skali tuh dia jawab laa..leh plak tanya..sape..
walhal semalam hubby dah remind dia..ari nih kul 4 nak tgk umah..
aku dah start mendidih jek rasa..hubby tanya lain..dia jawab lain..
org kata yer laa..nak la tgk dulu belah dalam tuh camne2..
nak tgk kat atas..dia dok ulang ckp sewa berapa..kena bayar deposit tuh dulu..
yer laaa..aku tau la tuh mangkuk wehhh...masalahnya nak la tgk dulu..
pehtu ckp menda lain jekk..ntah hape2..pelik aku..
cam ader tak kena jekk..tu baru cakap nak mintak tgk..
sok kalo suh baut itu ini mau tak layan..dah rasa tak kena la kat situ..
pehtu dia kata nnt dia call balik laa..letak camtu jek..
sampai sudah tak call..
aku ckp kat hubby..dah laa..kenceng jek lebih tuh..
call nombor yg satu lg tuh..kali nih aku yg call lak..
nak tgk org yg sama ker..skali pompuan jawab..
dia kata umah tuh utk dijual jekkk..
bengang jek aku dgr..abih yg mamat tuh kata nak bg sewa tuh??
so..sah2 la dah kena kelentong nih..ntah2 mamat tuh nak sapu duit ker..
tak pun tuan umah tuh kata bg sewa or jual..
tp tau jek laa..kalo ejen nih memang nak jual jek kejenya..
leh dapat komisen byk2..ingat bagus sgt ker umah kat situ??
kalo tak terpaksa..takde nya aku nak duduk situ..
memang la berlambak umah kosong kat situ..tp byk nak jual jekk..
nak2 biler call jek yg jwb tuh ejen..lagi kerek nak mampus bunyinya..
'for sale only..' keras jek bunyi..
ingat sape la yg nak beli sgt umah kat situ..mcm bagus jekk..
org nak sewa pun dah kira seb baik laa..
dah la ceruk dunia..takde aper pun..huhhh..
memang aku rasa tension yg amat laa..
buang masa..buang duit..beberapa minggu nih dok ulang-alik kesana..
hubby lagi laa..hari2 dok ulang-alik skang..minyak,tol lagi..
nih la rumah yang gi tengok tadi..
depan mmg takde aper laa..sunyi skek kat situ..tepi jalan..





Tengok rumah kat rawang pun lebih kurang laa..
yg kosong2 tuh kalo tak nak jual..takde nombor contact lak..
plak tuh jauh sgt la plak kalo hubby nak gi keje..mahal pun yer..
serupa cam skang la plak..kena kuar pagi2..jem lagi..
mcm dok kl la gak..tau jek la rawang kan bandar koboi..
rasa abih taman kitorg redah..sumer pegi..
tapi sumer hampeh jekkk..sebab tuh aku rasa mendidih jek dgr org ckp..
'ehh..byk jek umah kosong kat sana..berlambakkkk murah2...'
nak jek aku cepuk2..kalo terror sgt gi la cari..bagitau aku kat celah mana..
ader la 2 org td aku call ckp baik la skek..
sorg tuh tuan umah sendiri..dia pun kata nak jual..
tp pas aku ckp2..kami family..aku dah gi tgk sumer rumah kat bkt sentosa tuh..
ckp kat dia..kalo dia nak jual pun laku ker..
so dia kata leh timbangkan la nak bg sewa..
tp kena lenkali la pegi tgk..tny jek la dulu kat tmn aper..
skali blk tgk map..wahhh..dah ku agak tempat yg jin tendang abih tuh...
dah la nak bg RM500..uhhhh...jauh la skek ngan opis hubby..
tp jauh tuh takpe lagi..kawasan dia tuh laa..perghhhh..seriau aku..
alangkan yg kat bukit beruntung tuh org nak bg RM300 pun laki aku ckp..jgnkan RM300..bagi duk free pun pk puluh2 kali dulu..satu deret rumah tuh..sebuah jek ader org..umah depan2 pun penuh ngan lalang jek semua..nak ker dok tempat camtu???
kalo jenis memang tak duk kat umah takpe la kot..boleh dok tempat camtu..
aku nih haa..hari2 dok kat umah..siang2 mau aku pun takut2 dok dalam rumah sendiri..laki aku pun mesti tak senang hati nak tinggal kalo gi out station..memang kalo mati kering kat situ pun org tak sedar..biar laa..kang sebab nak kan murah..tapi duduk tak senang hati tak guna gak..
tak heran la member2 hubby kata ader tuan umah bagi duk free jek..
umah2 camni gaya la kot..yer laa..dari terbiar baik org duduk kan..
tapi diorg nih kebanyakannya kerek laa..
biler dgr org nak sewa jek..dan2 tuh nak up rege..
nih haa..cuba tgk..umah nih la yg kitorg tgk tuh..
lalang tinggi tuh tak jadik hal lagi..kalo kawasan tuh okey..
nih sunyi jekk..taman tuh aku rasa berapa org jek ader..memang umah sumer banyak yang kosong..lagi teruk la kat situ..





Satu lagi kat country homes pompuan melayu yg jwb..ejen gak..
ari tuh dah call dah..tapi tak angkat..nih try lagi laa..
kebetulan lalu plak situ..tgk kosong lagi rumahnya..
ckp tuh sopan la skek..sejuk skek ati aku yg tgh mendidih tuh..
beriya la skek nampak..siap amik nombor aku..tny nama sumer..
umah yg kitorg tgk tuh banglo..mmg nak bg sewa..tp mahal lakkk..RM850..
pengsan la plak kang..bkn lagi jimat nih..tp area okey dah..
rumah yg lain2 takde stock dia ckp..nnt kalo ader dia contact aku laa..



Dan nih satu lagi rumah yang kami dah pegi tengok..kat taman pelangi..
nih antara yg aku google la cari..
tapi tak masuk dalam lagi..dah 2 kali pegi..tak dapat tengok gak..
tuan rumah dia ader jek hal nya..
nih kat rawang laa..jauh skek laa..
tapi dekat la ngan NSK tuh..nak bagi RM650..
mula2 kata leh nego..pas aku call kali kedua..tny leh kurang ker tak..
agaknya sbb nampak aku cam sungguh2 skek terus ckp..ramai tengah tanya tuh..sape cepat dia dapat laa..terus hubby ku ckp kerek la plak..tak nak la plak..hmmm..
aku suker gak area dia..jiran2 sebelah tuh semua melayu..depan tuh atas bukit skek ader playground..tapi nak keluar dari taman dia tuh pun dah 10 minit..
sunyi jek jalan tuh..kilang jek banyak..
hubby kata teruk gak la dia nak gi opis..tak leh balik lunch laa..
tapi dekat la ngan kedai2..banyak kat luar tuh..
at least buat masa nih itu jek yang aku nampak okey skek..
tapi hubby kata mahal skek laa..nak jugak cari kat bukit sentosa tuh..
pusing2 kat emerald..taman bayu permai tuh..byk la kosong..
tapi cam biasa laa..bila call jek ejen..sah2 cakap nak jual..



Dan yang paling buat aku rasa bertambah-tambah bengang tuh tak pasal2 kena saman plak..
tadi hubby singgah la kat warehouse dia jap..saje jek gatal..
pastu dah kuar dari situ..tak lama pastu org opis dia call lak nak pinjam kad dia..
so pegi balik laa..hantar menda alah tuh..balik tuh..
baru jek pun kuar dari situ..tgk2 ader polis lakk..
yer laa..kalo tgk jalan tuh bukan jalan besar pun..baik skek jek dari hutan..sbb ader jalan..
aku pun tak pakai seat belt lagi laa..sbb mmg tak expect la tempat camtu pun nak kena tahan gak..lagipun masa tuh faris sibuk nak duk depan..tak diam lak tuh..dia dah boring..pasal dok dalam keta jek ari nih..so aku dok berperang ngan dia laa..
skali polis tuh tahan sebab ckp lampu brek tak nyala..
aikkk..hubby baru jek tukar baru nih..dua2 lak tuh tak nyala..
aper lagi..dia pot..pet..pot..pet..hubby buat tatau jekk..
kalo nak saman tuh..saman jek la kan..nih lengah2 laa..
pas tgk takde respon gak..then dia kuarkan surat cinta dia laa..cakap pilih..nak kena sebab lampu tak nyala ker..nak kena sebab tak pakai seat belt tuh..lantak laa..hubby terima jek laa..
hubby kata polis tuh macam nak suruh hulur jek..dia malas nak layan..
dia ckp buat aper dia nak bagi duit kat org tuh..nak saman..saman jek laa..
yer laa..polis tgh lapo tuh..nak ujung2 bulan nih..cari pasal jek laa..
takpe laa..tuh bahagian dia laa..dia cari rezeki camtu...takpe..takpe..
aku tak kisah sgt laa..kalo diorg tuh sendiri bagus..ikut peraturan..
tapi yg byk aku tgk..kalo jalan2 tuh..polis sendiri tak pakai seat belt..
haahhhhhh..camne tuh..kita lalu sebelah dia kan..jeling2 jek tgk..dia leh buat muka bodoh jekkk...
mcm tak bersalah langsung..cuba kalo org awam nih buat salah skek..siap laa..
lagi tak hulur..kena sain la surat cinta tuh jawabnyer...
no wonder laa..bapak ku pesan dulu..jgn jadik polis..jgn jadik kastam..
idup kena sumpah maki ngan org jek nnt..
kalo kita tak buat pun org tetap akan cop camtu..hmmm..
nasib malang btul la ari nih..
rasa esok duk umah jek laa..pokai dah..


5 comments:

atty's said...

bos kty dulu pun duk rawang..lor nie..dia baru je beli umah lain..kat puchong..bulan 11 thn lepas pindah..umah kt rawang baru je jual..mmg tmpt jin..bertendang ler situ..sabar ye zie..insyallah ade nanti..tu..

Fauzieah said...

memang yang nak jual tuh ramai laa..tapi mcm hubby ckp laa..kalo nak beli..takde la nak beli kat situ..lagi susut nilai ada laa..tgk org nak jual pun tak laku..kita mintak nak sewa tak nak bagi..nak jual jugak..mcm la boleh laku sgt..kitorg nih pun sebab terpaksa..kalo tak..tak koser la nak duk situ..

ct rahani said...

ciannya chome.. sabo byk2 k.. InsyaAllah ader la umah yg sesuai nti..

maskjask said...

salam fauzieah,

K.Mask officemate si Ct Rohani.. katanya tengah cari rumah area Rawang. Kebetulan K.mask memang tengah cari org nak sewa umah kami kat Bandar tasik puteri (double story) so kalu berminat email k.mask di okudika@hotmail.com yer.. kalau nak view pon insyallah boleh aturkan.

Yan said...

tadi torkojot.. tgk sewa rumah RM450... nampak cam umah besar jek.. sbb klu kat jb.. dulu yan duk umah kos rendah.. 2 tgkat.. 2 bilik.. dah rm400.. alasan.. dia dah renovate dapur.. pdhal sket jek..

tp rupenye rumah2 yg kak chome tgk ni.. jauh dari orang upenye.. menakutkan jugak tuh.. nak beli??? owhh tidak..

adik yanpun aritu nak beli umah.. tp diofer rumah tgl yg buruk.. ejen komplen.. adik yan cerewet.. ofcoursela kan.. uma tu nak dibeli.. nak tgl lame..