Tuesday, November 24, 2009

Belajar menulis..

Sejak beberapa hari lepas faris tiba2 tunjuk minat nak menulis plak..
bukan la sebelum nih tak penah tulis2..conteng2..
tapi dia kurang minat nak pegang buku..pensel nih..
minat lagi pegang mouse..hahaha..
so tangan tuh agak kaku laa..
lagipun dah lama tak praktis..
tapi hari tuh masa kat rumah tiba2 jek dia datang tunjuk kat aku..
'mama..mama..faris tulis ABC' sambil pegang whiteboard dia..
terkejut jugak aku tengok..elok plak tuh tulis A..
dulu masa ajar dia..tak berapa cantik lagi tulis..takde rupa A pun..
nih dah pandai laa..nampak la rupa A tu..
pastu dia cam tak reti nak tulis B..
so dia nak skip..terus tulis C..
bila kita ajar marah2..haa..nih la satu sebab dia slalu lambat skek dapat yang kita ajar..
suker nak betulkan yang dia..dia jek betul..
kita ajar nih sumer salah..hisshhhh..
ku pujuk2 laa..ckp kat dia..'ikut la yg mama buat nih..camne nak pandai..nanti nak gi skolah..'
skali dia plak pakai ayat tuh kat aku..
bila aku tak nak tolong tulis B kat dia..psl nak suh dia cuba sendiri..
dia siap ckp kat aku..'mama..tulis la nih..nanti mama nak skolah..camne?'
iskkk..geram betul laa..loyar buruk btul..huhu..



Then hari sebelum ke PD tu aku belikan buku tulis2 tuh..
dah berapa bijik seblom nih beli..sumer buang jek..takpe laa..
janji dia nak buat..walau dia nak conteng2 jek takpe..
asalkan dia nak pegang pensel/pen tuh..tak kisah dah..
tup2 tengok rajin plak la ngan buku tuh..
dan dia dah bleh ikut garisan huruf2 tuh..
so dah nampak la rupa B dia tuh..
tapi biasa laa..tulis satu huruf..pastu bangun..melompat laa..jerit2 laa..
tak bleh nak fokus lama2 ngan satu menda tuh..
tu lah susahnya nak ajar dia..tak bleh kita push sgt..ikut jek rentak dia..
aku nih plak kurang sabar..(tu pasal tak leh jadik cikgu..) huhu...
faris nih walaupun tak pandai baca..tapi dia cam ngan perkataan2 yang biasa dia tengok..
contohnyer perkataan yang dalam game dia ker..tak pun..kalo website2 yang biasa kita bukak tuh..suruh jek bukak game mama..bukak cafe..dia taip la C..kuar la web tuh..sbb dah ada save kan..so dia cari jek laa kat bwh tuh..kalo nama2 kartun dia tuh sah2 tau..tengok aku tulis jek laju la dia sebut..walaupun tak tau eja..tapi dia hafal..
kalo dah tau eja sok2 nih abih la dia konker laptop nih..

Nih gambar sabtu lepas..
singgah kat giant kota damansara..
saje singgah..cari tempat makan jek..
pastu nampak plak ada keta mainan nih..
siap la dia..nak main..
papa dia bagi la main kejap..
jangan la pasni mintak keta nih plak..penuh lak rumah tuh..
motor dia jek dah 3 bijik..huhu..

6 comments:

ezzati said...

hehe..mmg pandai loyar buruk..mak lak kena sekkolah.. :p

neezareef said...

dah register tadika lom chome

sweetfiza said...

sama la chome, beli buku bnyk buang je drpd di tulisnya....
harap2 pas farisha pun leh tulis cam faris tu ...

Fauzieah said...

blom register tadika lagi laa..awal lagi laa..ikutkan aku tgu umur 5-6 thn la baru hantar..
faris nih tak leh paksa2 sgt..cepat bosan..biar dia sendiri nak takpe laa..skang kalo ckp nak hantar skolah pun dah marah..tak nak..tgu la umur 5thn nnt ajar2 dia hantar ke tadika..thn depan tak leh lagi laa..pampers pun tak lepas lagi..

Fauzieah said...

fiza..takpe laa..mula2 mmg camtu..setengah budak mmg ada yg camni..tak ske buku..ada yg suker..sbb faris nih dah byk sgt terdedah ngan komputer..so buku2 nih dia kurang minat laa..tp kalo gi kedai buku tuh ada jek yg dia nak..biasa belikan dia buku kaler2..buku baca2 tuh..tgk laa..kalo dia dah pandai kenal ABC..belikan buku yg shape2 tuh..pastu buku ajar warna apa..so far okey laa..membantu jugak laa..cuma tak bleh bila kita suruh..pi baca buku..mmg dia tak buat..kena trick la skek..bg dia minat..huhu..

sayangsayangibu said...

BAGUS2...CEPAT BELAJAR INI BOBOY..