Wednesday, August 05, 2009

Yang mana satu??

Okey..first aku nak bagitau..nih bukan kuiz ke aper..
nih latest news pasal rumah yang bakal kami diami nanti..
banyak sangat citer2 sepanjang kami cari rumah kat bukit sentosa tuh..
tapi aku nak update citer yang baru2 nih jek..
okey..citer kali nih ader gambar rajah yer..

Gambo nombor 1
Last week hubby dah pegi tengok satu rumah..
dekat jalan tulip tuh..area dekat2 balai polis bukit sentosa tuh laa..
then masa gi tengok tuh tak kompem lagi laa..sebab rumah tuh pun macam banyak menda nak kena repair sana-sini..then sabtu baru hubby call..ingatkan nak kompem laa..
skali dah ada orang cop plak..so melepas laa..
weekend baru nih kami gi tgk dah cantik skek..cat baru dah..
tapi satu jek laa..dapo mmg takde kabinet langsung..
sinki bodoh jekk..tangga pun style lama punyer tuh..kayu..ader lubang2 tuh..
bahyer plak aku rasa utk budak2..
so dah melepas tuh..takpe laa..cari lain laa..sempat ker nih lagi 2 mgu jek..
dah masuk bulan pose susah la plak nak pindah2..

Gambo nombor 2
Semalam hubby pegi tengok satu rumah lagi..
dah janji ngan ejen tuh nak tengok..
skali ada staff hubby 2 org pun nak ikut gak..
so diorg pegi la kat jalan daisi plak..yang nih lagi dekat ngan opis hubby..
rasa 5 minit pun tak sampai nih..hihi..
tapi tgk keadaan luar pun mmg nampak teruk laa..lalang tinggi..
masuk dalam rumah tuh..teruk rupanyer keadaan nya..
cina tuh ckp org baru 3 bulan kuar..
tp aku tak caya..akak2 yg ikut tuh pun tak caya..
gaya mcm 3 thn jek..mmg tak terjaga langsung laa..
plak tuh biler tny suh repair itu ini mcm nak tak nak jek..
siap ckp..oh..nih baru lagi tukar..tu baru cat laa..
padahal nampak dah kesan2 bocor2 tuh..air karat2 laa..
then akak2 tuh tny kat mana lagi ader rumah kosong..
then cina tuh bawak..satu tempat lagi..

Gambo nombor 3
Rumah nih kat Taman Semarak..baru nih cari kat mana la taman nih..
puas ku google..dalam map takde..ader nama jalan jek..
jalan kemunting..ehh..cam nama umah kitorg skang jek..hihi..
dia dekat2 ngan Grand Union tuh..supermarket paling beso la kot kat bukit sentosa tuh..adehhh..aku tgk lebih kurang giant kecik kat umah aku jek..hahaha..
okey..berbalik pada citer asal nya..
rumah nih masih ada org lagi..
org keje kontrak buat tesco tuh duduk..
hujung bulan kuar laa..murah jek sini..RM350..
tapi tuh la..kami nak masuk cepat..
rumah nih besar skek nampak..hubby kata lebar skek dari rumah2 lain tuh..

Gambo nombor 4
Then cik kak 2 org tuh bawak hubby pusing2 lagi kat taman tuh..
nak kuar dari simpang tuh nampak ader satu umah iklan nak sewa..
hubby terus call laa..org tuh ada kat rumah lak..
so diorg singgah la tanya2 pe patut..
org yg duduk tuh nak pindah dah..hujung minggu nih start angkut brg..
diorg pindah ke nilai..so angkut brg tuh sampai 15hb laa..
makcik tuh ckp dia baru jek letak iklan tuh hari nih..dah 3 org datang tanya..
dah ader org bujang nak sewa RM450..tapi tuan umah prefer lagi org berkeluarga..
so makcik tuh call tuan umah..diskas rege sumer..camne2 nak masuk..
then dia cakap leh la masuk 15hb nih..
sewa RM420..deposit 2 bulan + api air..so RM840+RM200...
sebab kami nak masuk tgh bulan nih..so tambah lagi RM210..
then hubby kompem terus laa..sebab tengok rumah pun okey..
better amik yg org duduk camni..dari yg terbiar..
sebab org tuh pun cakap tuan rumah okey...baik..rumah pun okey..
so kira kompem laa..nanti hubby bagi separuh dulu laa advance nya..
yer laa..tunggu claim pindah dia laa..
itu pun harus kena talian hayat dulu laa..takut tak cukup lak nih..
balik opis jek..hubby kata bos dia dapat tau dah jumpe rumah..
sebok lak nak gi tengok..then bos dia cakap..'okey..approved..'
siap bos dia cakap..haa..nih 10 minit jek ke opis..maknanya..pasni kalo lewat..siap la ko..hahaha..





Itu laa..orang lain yang sibuk2 dok cari rumah..
tapi kalo akak2 tuh tak ikut tadi..mmg harus la hubby kompem ngan rumah yang nombor 2 tuh..dia main hangguk jekkk..tau sangat la laki ku itu..
sebab tuh aku cam was2 jek kalo dia cari sendiri..nak jugak aku tengok sendiri..
tapi biler aku tengok..aku komplen2..dia cakap aku cerewet lak..
memilih sangat..serba tak kena..
ehh..mesti la kena pilih2..nanti dah duduk..tengok2 rumah cam nak roboh jek..
bocor sana-sini..itu tak kena..ini tak kena..lagi sakit hati..
kalo ada pape rosak pun biar lah settle sebelum kita duduk nih..
senang nak buat pape kan..

So..inilah rumah yang jadik pilihan tuh..
tak sia2 la lama menanti nih..
susah nak cari rumah yang senonoh skek camni..
banyak yang ader..tuh laa..yang sememeh jekk..ekekeke..
insyaallah laa..kalo takde aral..leh pindah pas balik dari kb nnt..
at least tak yah nak pikir2 nak samak rumah dah..
dah org melayu jugak yang duduk nih..
rumah nih pun menghadap jalan besar..tak sunyi sangat kot..
walaupun aku tengok dalam map tuh mcm takde menda jek kat depan dia..
tapi hubby suker camni..kalo menghadap ngan rumah orang..leceh nak parking2 keta kalo org datang kan..camni senang..tak sesak sangat..
diorg tak masuk tengok la rumah nih..makcik tuh kata kena tunggu laki dia balik..
tapi pastu hubby gi cari rumah kat situ yg kosong..masuk dalam tuh..
nak tengok patern rumah tuh laa..
dia cakap okey laa..besar skek dari yang lain2 tuh..4 bilik haa..
ambik ko..masak la aku nak kemas nnt..
sah2 aku duk bawah jek la nanti..hihi..

Tau tak aper dalam paler otak aku masa fes aku tgk gambo nih..
aku dok kira tingkap dia..kena beli kain la plak nak jahit langsir..hahaha..
laki ku kata cheiisss..itu yg dipikirkan..
yer laa..langsir tuh penting woo..menda wajib tuh..jgn main2..
nak2 plak ader sliding door tuh..sah2 kena buat gak laa..
kang beli kang mahal lak..aku beli jek la kain..
kan nak gi kb nnt leh singgah ganu..ku kerah la mak ku jahitkan..hahaha..
dah siap sound dah tadi..suh aku ukur tingkap laa..adehhh..
kalo tak sempat ukur kang..agak2 jek la..hahaha..
macam nak masuk rumah baru lak rasa..
yer laa..aku tak penah2 pikir nak tukar langsir ker..tukar perabot ker..
sbb takde..langsir pun subsidi mak aku bg masa kawen dulu..tuh la dia..dah 4 thn tak tukar2..hahaha..kali nih nak merasa pilih sendiri..beli perabot sendiri..beli peti ais sendiri..
peti ais bukan takde..tp ntah hape2 jek laki aku beli..dah la kecik..
pehtu leceh nak kena defrost laa..
dah..nak kena beli lain kang..tu laa..dulu lagi aku ckp..
menda2 camtuh..beli skali seumur idup jek..so kalo beli biar puas hati..
mahal skek takpe..janji tahan lama..
baru 4 tahun kawen pun katil dah patah..
mmg dah lama tido atas tilam jek..spring pun out..
mmg pindah nnt macam pengantin baru la rasa..serba-serbi baru nak beli..
selama nih nak beli2 pun tak boleh..tak muat..
nih rumah dah besar skek..leh la start kumpul reta..hik..hik..



Nih la akak2 yang menjayakan drama sebabak tuh..
nih masa diorg tgh tengok rumah yg nombor 2 tuh laa..
beriya cik kak nih dok tny cina tuh macam2..
hubby kata tak sia2 la bawak..dia tak yah tanya pape dah..haha..
cheiss..laki ku itu..sumer nak suruh org tolong..nak cakap pun payah..
pehtu siap akak2 nih tny plak..dah pikir ker pasal lori..
hubby ckp tak pikir aper pun lagi..tak sempat nak cari lagi..
pastu akak tuh bgtau laa..sape2 yang bleh buat tuh..
kena sewa lori ngan org nya skali laa..
kalo tak..sape nak angkut weh brg2 nih sumer kat rumah aku yang bertingkat-tingkat nih..parah nanti..

4 comments:

sweetfiza said...

ok gak umahnya tu ..
lgpun takler lama kosong kan ...
wah ...leh ler menghias2 umah ari raya ni ...

Fauzieah said...

kira umah nih tak sempat kosong la nih..tuan umah tuh baik la kot..kalo tak..takkan la org sewa tu siap tolong carikan penyewa kat dia..bleh la nak hias2 skek umah..kasik pujuk hati yg sadis sbb kena duk situ kan..hubby pun dah ckp..nnt dia bleh bg gaji laa..sbb dok situ tak leh gi soping sgt kan..hahaha...

Haslinda said...

ha...baru nk pilih number 4 tu..skali dah tgk2 mmg zie mau yg tu..tantekkk..

Fauzieah said...

hahaha..mmg laa..yg tuh jek cantik skek..sedap skek mata memandang kan..huhu...