Monday, July 09, 2012

Future Home...

Hari ni nak update progress rumah kami..hari sabtu baru ni, launching rumah contoh..so kami pergi la tengok..memang dah tak sabar nak masuk kan..selalu tengok dari luar jek.. nampak macam kecik..bila dah masuk, terasa besar la jugak..memang besar sikit dari rumah sekarang..lebar sikit laa..tambah pulak memang dah tarik habis sampai ke balakang..memang takde tanah langsung untuk berucuk-tanam..takpe laa..tanam dalam pasu jek la nampak gayanya..tak payah dah pikir nak maintain rumput bagai dah..dah pemalas kan..huhu..hakimi paling excited laa..dia ingat, tu la rumah yang nak duduk nanti..tu baru rumah contoh la nak oii..kita punya belum siap pun lagi..huhu..

hall depan...

papa mesti la check berapa byk suis semua tu laa..

dapur..dah nampak apa yang nak kena buat tu..huhu...

ruang belakang dapur..

Bahagian belakang ni memang dah plan nak naik dinding habis..sebab bahaya kalau biar camtu..kalau pasang grill jek pun cost jugak..baik tutup terus, bleh gak buat wet kitchen, tak pun buat 'kilang' mama..hahaha..

ruang belakang dapur jugak..memang panjang..

bilik air bawah..

Bilik air bawah kiranya dok kat luar la kalau ruang belakang tu tak tutup habis..macam pelik pulak la kan..tu yg kena tutup habis gak..dekat tepi bilik air tu dah ada kepala paip untuk letak mesin basuh..tapi macam tak sesuai la nak letak kat situ..sebab ada pintu dapur pulak situ kan..kena letak kat lain la nanti..silap2 pintu dapur tu bukak,letak kat belakang..mama okey jek kalau ada pintu tu pun..at least tambah lagi satu protection kalau org nak masuk pun kan...

tangga ke atas..agak tinggi dari tangga rumah sekarang..

hall atas..semua tile sama jek atas bawah..tile besar2..

view dari hall atas..

Dekat hall atas tu ada la ruang untuk lepak2..kalau rumah sekarang ni, memang naik jek tangga, terus jumpa pintu bilik..huhu..tapi yang kelakarnya tangki air tu kat luar..maksudnya bukan dalam rumah laa..boleh nampak dari hall tu..dah nak kena buat grill jugak la jawabnya tu..hohoho...

master bedroom...

Masuk jek master bedroom ni..hakimi dah siap cakap..dia tunjuk..situ katil mama papa..sebelah ni katil kimi..oitt..oittt..takde dah katil kimi kat dalam bilik ni nanti..duk bilik sendiri laa..suruh dia pilih nanti nak bilik belah mana..langsung buat tak tau..nak duk bilik mama papa gak..haiyaaa...besar jugak la biliknya..tapi tak berkenan tang sliding door tu jek..bahaya laa..

balkoni master bedroom..

Ada balkoni jugak..kecik jek..tapi sebenarnya dah konkrit habis kat depan tu..so kita boleh extend laa..ramai yang yg komplen kenapa tak tarik habis jek pagar tu..sikit jek lagi..memang orang akan renovate tang sini..kitorg pun nak buat sesuatu jugak..itu pun kalau ada budget lebih laa..apa2 pun cakap kat papa, yg penting kena buat dulu, naik dinding kat dapur tu..pastu of course la kitchen kabinet mama..huahuahua..



Paling best, rumah ni memang tak kena matahari direct..so tak panas laa..rumah kami sebelah belakang nanti..sama jugak..matahari naik dari tepi laa..ini pun duduk kat situ, tanpa kipas..tak rasa panas pun..memang masa nak pilih unit tu mama dah pikir semua tu..kikiki...

bilik air master bedroom...

Bilik air semua sama..semua tile camtu..susun atur jek lain2 sikit..kimi cakap macam bilik air hotel..haha..tapi pada kami bilik air agak besar laa..setiap bilik, ada bilik air masing2..bilik belakang pun sama..sebab tu bilik belakang nampak kecik sikit..banyak makan space untuk bilik air tu..

bilik belakang..

tu rumah kami yang tengah buat tu..huhu..

ni saje jenguk rumah corner pulak..
 


Ikutkan pelan asal dia..bahagian porch ni simen saje..tapi tengok2 tile jugak..syukur laa..jimat sikit, tak payah pikir nak pasang tile dah..pintu pagarnya memang lebar sangat..kereta boleh parking side by side..papa cakap nanti nak pasang autogate..hermm..tak kira la autogate ke autobot ke, janji mama nak kitchen kabinet mama dulu...huahuahua...tak banyak la rasanya nak buat..sebab rumah ni pun macam agak besar utk kami bertiga..sah2 la kimi asyik mengekor jek mama nanti..hihi..cukup besar la kalau ada tetamu2 yang datang bertandang..boleh la nak tumpang tidur pun..itu pun kalau ada..maklum laa..jauh..huhu...

Harap2 nanti dapat jiran yang okey2 laa..bleh buat geng..jiran kami ada gak pergi tengok rumah ni..dah nampak cantik, baru diorang nak beli jugak..tu laa..dulu lagi mama dah cakap..beli laa..tak rugi pun sebab rumah baru..diorang beli hari tu rumah lelong..renovate pulak banyak jugak habis..sekarang ni bocor sana-sini..kesian laa..duit habis, rumah tak selesa gak..kalau diorang jadi beli pun, tak dapat dah la dok blok sama..jauh sikit laa..yang depan2 semua dah penuh..tinggal yang belakang2 jek, yang menghadap rumah lama..sebab view tak berapa cantik kan..so murah la sikit..

Takde niat apa2 share di sini..takut jugak ada yang salah faham..blog ni pun bukan ramai yang menjengah..so berani la sikit nak expose..kalau tak, mungkin jugak tak letak gambar2 ni semua..sebab tu mama tak kejar sangat nak up kan blog ni sampai jadik glamer ke apa..sebab tujuan asal buat blog ni dulu pun kiranya nak buat mcam diari laa..ni semua sebagai catatan kenangan untuk kami semua..one day kalau mama dah takde pun, hakimi boleh la tengok kat sini catatan2 yang mama dah tuliskan...suka-duka semua ada...bukan mudah nak dapatkan sesuatu itu..tapi dengan izin-Nya..insyaallah..terima kasih sangat kat papa sebab kerja keras untuk bagi keselesaan kat mama ngan hakimi..mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan kita baik yang dunia mahu pun akhirat..amin..

4 comments:

MaMaSiTi said...

hai.. Mama kimi.. wahh.. tahniah.. alhamdulillah.. cantik rumah baru tue... hmm.. betul tue sis.. kadang2 kita buat blog supaya dapat simpan kenangan.. kadang2 benda murah, comel pun kita nak letk sebab at least bila ada masa lapang boleh baca balik tetiba ada sweet thing , nice kita akan baca.. :).. tapi kalau hati orang yang dengki, akal macam2 budak2 mulalah nak kondem, nak komen macam2kan.. apa yang kita rasa bahagia, insyallah Allah pun beri nikmat itu.. kan.. Nice je blog sis nie.. :)..

Momma's Odyssey said...

cantik...dimana rumah nie??

Momma's Odyssey said...

Cantik sangat!!kat mana rumah nie??price??if u dun mind comei

Fauzieah @ Chome said...

Mama siti...yer..betul tu..saya takde masalah kalau org nak letak apa2 gambar,cerita apa pun kat blog diorang..itu hak masing2 kan...sometimes ada gak benda yang kita boleh tau..suka jek blogwalking nih especially blog masak2 la..cuma jarang sgt tinggal jejak..hehe...


Momma's Odyssey...
Thanks..rumah ni kat bukit beruntung... :)