Hari ni tak keluar..sebab esok nak keluar lagi kan..so duduk rumah,buat projek baking laa..cuba buat sekali lagi kek karamel ni..hari tu tak puas hati sebab lupa nak kaler2kan..hihi..kali memang complete semua..takde tertinggal apa2 pun..cuma karamel pulak tak berapa cantik..tak licin sangat..sebab tak tapis pun..telur pun pukul tak hancur sangat kot..nak cepat siap jek..kang papa balik,sempat la buat minum petang..masa tu papa gi opis..ada kerja sikit..weekend pun nak ke opis gak..hishhh..
Kali ni bakar dengan hati2..sentiasa jaga api tu..biasa lah oven gas ni pun,kalau lama sangat biar,dia naik dengan sendiri gak temperature dia..loyang tu balut dengan aluminium foil..sebab tak nak bahagian atas kek tu hangus..bawah tu memang letak loyang berisi air panas laa..memang kek jadi elok la masak dia..tak la merekah sangat..setengah jam lepas tu,baru bukak aluminium foil tu sebab nak bagi atas kek tu masak..boleh nampak la masa tu kek still lembik2 kat bahagian atas..
Mula2 tu kek naik dengan cantik..takde merekah pun..tapi dah hujung2 tu,merekah jugak laa..hermm..cuma tak la seteruk hari tu..siap hangus lagi kat atas tu..dah kena trim..kali ni tak payah trim laa..sebab nanti bila terbalikkan tak nampak la yang cacat tu kan..hehe..
Dah sejuk sikit tu,terus terbalikkan la kek tu..frust sikit tengok karamel tu tak berapa cantik kan..cantik lagi yang hari tu..smooth jek..tapi takpe laa..rasa dia pun sama jek..cuma pandangan mata jek la tak berapa best..huhu..esok boleh la bawak kat yana sikit..banyak2 ni pun bukannya habis..takut woo nak makan sampai sebijik ni..dah la baru lagi buat ni kan..next time nak buat yg kek dia jek laa..tak yah buat karamel..hakimi pun suka tengok kek kalerful tuh..boleh la bakar kek guna oven tu..tp kena buat cara camni jugak laa..kena nipis2 jek laa..guna loyang besar sikit..kalau kek tinggi2 ni tak confident la..takut tengah tak masak..nak gak try buat kek chiffon nanti..dah lama teringin nak buat..tapi sebab tak confident kek tu tinggi,plak tu main asing2kan telur tu..ni rasa best pulak bila asing2kan putih telur tu..pukul putih telur tu..naik syok pulak..huhu..tapi kalu kek chiffon rasanya takde masalah kot..sebab guna loyang berlubang tu kan..so takde la problem kek tak masak kat tengah..best plak tgk kek ni bila dah masak..siap ada bunyi span tu..sebab masukkan meringue tu kan..best..best..
Yeahhh..makan time panas2 tadi,sedappp..kalau sejuk ni lagi2 la sedap...sekarang dah tau kenapa orang suka sangat dengan kek ni..gabungan kek dan karamel tu,memang mantap laa..kalau nak buat kek dia saje nanti,kena lebihkan sikit gula laa..sebab kek tu tawar sikit..bila makan ngan karamel tu baru terasa manisnya..walaupun remeh sikit pembuatan kek ni,tapi berbaloi la mencubanya..okey..next..kita buat resepi lain pulak..banyak betul waiting list yang menanti ni..sabar yer..lama sikit kena queue..hihihi...
1 comment:
waahh..ni kalau anak perempuan saya nampak mesti dia mintak..
dia peminat no 1 apa2 yang macam rainbow.. :)
Post a Comment