Monday, July 04, 2011

Chocolate!!

Akhirnya setelah sekian lama simpan hasrat nak buat coklat ni,hari ni baru terlaksana..sebenarnya dulu dah pernah buat coklat gini..cuma dalam acuan puding laa..besar gedabak satu2..huhu..yg ni mmg buat guna chocolate mould laa..kiut2 jek size dia..seronok gak membuatnya..nak2 pulak bila dah sejuk tu,nampak comel2 jek..masuk mulut sebijik2..ahhh...syoknya...ni pun sebab menyahut cabaran mil @ nenek hakimi..dah banyak kali suruh mama belajar buat coklat ni..nak pergi kelas tu macam impossible jek kan..so mama belajar sendiri laa..google jek laa..dalam kepala tu,macam2 nak dibuat..macam2 lagi nak test ni..tapi kena satu2 laa..beli mould pun yg murah2 jek laa..tak kira la org cakap tak elok pakai mould plastik ke..tapi untuk nak belajar jek,takpe laa..mama bukannya pro nak beli mahal2..buat pun dah kira nasib baik tau..hahaha..


Dulu beli kotak ni ingatkan nak letak cistart dalam tu..skali tak muat pulak..tart mama kan besar sikit..size ni mmg utk letak coklat jek laa..nasib baik beli sikit jek kotak ni..


Letak dalam bekas..susun cantik2..ni mak tolong susun sekali..patut la dia rajin menyusunnya..rupanya dia nak bawak balik ganu esok..memang pun mama buat coklat ni salah satu sebabnya nak bagi bawak balik laa..tapi risau jugak kot2 sampai sana nanti dah cair..nampak agak melt laa..hermmm..part ni kena belajar lagi laa..yeahh..yakin boleh..mama mesti boleh..(boleh blah laa...) hahahaha...


Hari tu beli 2 acuan jek..suka sangat yg bunga2 tu..nak buat kaler2 lain lagi,tapi tak sempat laa..sebab nak bakar cistart pulak lepas tu..yang bunga2 tu letak almond dalam dia..yang shell tu takde kacang..nak letak pecan,tapi sayang plak..takut tak sedap kang coklat tu,rugi jek..dah la pecan kan mahal..kena test dulu jenis coklat mana yg best..banyak benda juga la nak kena ambik kira..so far tak berani nak open for order lagi..sebab masih belajar lagi..ada lagi yang nak diperbaiki..insyaallah,kalau ada permintaan nanti,akan dipasarkan juga..cewahhh...

3 comments:

Cik Puan Zura said...

kak...nak resepi... pelis2...

Fauzieah @ Chome said...

akak hentam saje la buatnya..takde resepi pun..just pakai choc bar tu..tambah la nak letak akcang ke apa..gitu jek..hehehe..

Nur-nba said...

Salam ziarah.. Wah sungguh menyelerakan coklat2 tu.. Rasanya dah perfect.. Boleh tak berkongsi resepi?