Thursday, June 02, 2011

Cerita semalam & hari ini...

Menu semalam..masak simple2 jek..tiba2 nampak cam meriah pulak..agaknya sebab ada sup tulang tu..tulang tu minggu lepas dah beli kat pasar malam..murah laa..sebab pergi tu dah lewat..dia lelong2 jek sepinggan rm5..ada 2 pinggan je masa tu..satu tulang,satu lagi daging jek..so ambik 2 pinggan rm8 jek..memang berbaloi..banyak betul..tulang tu masak semua laa..letak daging jugak..itu pun ada lagi balance isi daging tu..bleh la sekali masak lagi nanti..


Dah ada lebih banyak la sup tu kan..so bagi kat jiran2 sikit laa..siap2 letak dalam bekas..dah macam nak jual pulak gayanya..hahaha..boleh la rezeki sikit sorang kan..kalau kat rumah ni pun memang tak habis punya..


Yang ni si hakimi makan..mula2 kemain lagi nak..mama kena tapis la semua daging,kentang,daun2 sup tu..tak boleh ada walau sikit pun.. makan sikit jek pun..memang tak padan ngan masak laa..


Papa balik lewat jugak semalam..sebab dari PD..sempat gak la ke pasar malam..ikutkan malas dah nak pergi..tapi kang nanti minggu depan terkebil-kebil nak masak takde lauk pulak..itu pun tak cuci2 lagi ikan2 tu..mahal la beli semalam..ambik sikit2 jek..mcm selalu laa..dekat rm50 dah..hmm..tu yg malas beli kat situ..baik beli kat gerai yg jual ikan2 3 pinggan rm10..tapi kat situ kalau beli,diorang tak nak siang kan..sebab dah murah katanya jual ikan tu..kalau beli ikan kerisi kan memang mintak diorang buang sisik tu..susah nak buat kat dapur tu..habis lekat sisik2 tu nanti sana-sini..takpe laa..minggu depan beli kat situ pulak laa..cekik darah betul rasa..dah la selalu beli pun takde dapat diskaun..pernah la bg..sekor ikan kecik cinonet dulu..alahaiii..teringat dulu2 masa duk kat kl..ada port mama beli ikan tu,best sgt..selalu kalau pergi,mesti dapat lebih..memang siap siang semua laa..suka pergi kat situ sebab budak2 dia ramah..pastu tak berkira sangat..kat sini tak banyak port sangat..ada lebih kurang jek..gerai yg tu jek banyak jual ikan2..yg lain2 tu sikit2 jek..eh..eh..dah cerita pasal ikan pulak dah nih..huhu..

Okey laa..hari ni hari yang sangat busy..nak siapkan order untuk 100 biji cheese tart,1 set roti paung & 6 kotak apam..240 biji la kiranya..fuhh..entah camne laa..tak pernah buat banyak2 skealigus ni..nak kena bancuh sikit2 laa..risau gas tu cam nak habis jek..nombor kedai tu dah ada..tapi takut time tengah2 kukus tu nanti dia padam..abih la apam ku..huhu..harap2 semua okey jek laa..malam ni nak hantar tu..jangan roti tu lambat naik sudah laa..dekat pukul 9 tadi menguli..

2 comments:

atty's said...

sedapnya sup tulang tu zie

Fauzieah @ Chome said...

sedap..sedap..tapi nak mkn ngan budak2 ni kan,sup nya pun tak buat pedas2 laa..tu pasal ada sambal kicap tu..kalau tak,letak lada hitam lebih sikit,bila hirup sup tu berpeluh-peluh la..huhu..