Sunday, December 26, 2010

Entry sukasukahatiakujekla..hehe..

Update dari kampung..cuaca kat ganu hari ni elok jek panas..
tu laa..ingatkan hujan..dah musim dia kan..
takde la bawak balik baju kotor semua..
tinggal jek kat kuantan..abih la bau masyam2 tu dok perap dalam beg..huhu..

Hmm..tak tau la nak tulis menda lagi..boring sebenarnya..
ikutkan malas dah nak update menda2..bosan laa..
ngan perangai sesetengah orang ni..spoil mood jek..
biasa la menda2 yg sama jek..tak orang ni..org tu buat hal..
kdg2 bkn ada kena-mengena pun ngan kita..
tapi bila kita nampak kan..otomatik kita pun akan terfikir la menda tu..
bukan selama ni tak pikir..kwn2 kita pun ada bermacam-macam pesen..
dan rasa2nya mama pun tak penah la nak sibuk jaga tepi kain orang nih..
ada org tu tulis pasal life dia..apa ke..kita baca jek laa..
kalo tak suka,tak payah la baca kan..
ni tak..dah la tak suka..pi baca tu buat apa..
pastu luahkan pulak rasa tak puas hati la..kompen la plak itu ini..
secara jujurnya tak semua yg org post baik kat blog atau pun fb ni mama suke..
tak semua okey..tp tu tak jadi masalah pun..hak masing2..
kalau rasa terganggu,remove ajer dari list korang..tak gitu?

Kita pun kena ingat..yg kita buat pun bkn semua org suke..
entah org menyampah pun mana kita tahu kan..
agak2 ler kan kalau nak sound orang..
kdg2 mama ada gak baca post kwn2 yg alami menda yg sama ni..
tu la yg herannya..dah kalo rasa tak senang,jgn tengok..
semua orang ada cara masing2..ada org suke cerita pasal itu ini..
ada org plak suke baca2 apa yg org tulis..
ada org plak,dia tak suke nak cerita psl dia..
tapi suka baca org tulis,pastu cari jln nak mengutuk org pulak..isk..
kalau tak suke,tak payah la nak ambik tahu..
tak payah la nak sound2 org tunjuk mcm kita ni bagus sgt kan..

Selalunya pun mama tak suka la nak cakap pasal orang ni..
bukan tak tahu jenis org yg kalau bercakap pung pang..pung pang..dia lah juara..
tapi hakikatnya..ehehh..sendiri mau ingat laa..nobody's perfect..
sebab tu la mama selalu tulis pasal diri sendiri jek..
tak kira la org nak cakap..'ko ingat ko artis ke..ada org nak baca pasal ko..ada org nak tau ko punyer life sekian..sekian..' (ayat ni takde org tuju kat mama pun..sebagai contoh laa..) hehe..
sebab bukan artis la mama nak buat blog pasal diri & family jek..
tak kira la ada org nak baca ke tak..apa mama peduli..
sebagai rujukan diri sendiri jek..ada org nak baca,okey jek..
kalo setakat datang nak kutuk2..baik blah..datang pun tak dijemput..hahah..gitu kan..

Kalau kita asyik letak gambar jek..ada plak orang nyampah tgk..
alaa..itu pun nak tunjuk..gambar ntah pape pun nak post ker..
kalo tulis menda2 pun ada jugak orang yang tak senang..
itu pun nak cakap ker..takde cerita lain dia nih..
kalau tak update pape kang ada plak yang tanya..
apsal senyap jek skang..takde update pun..
kalo dok post info gitu gini kang..ada plak ckp..
elehh..takat copy paste dari google pun nak kecoh..tunjuk bagus la tu..
contohnya..begitulah..lumrah manusia..
mama tak salahkan sesiapa..sbb mama pun manusia biasa..
takde yg luar biasanya sikap begitu..
sebab mama mmg tak kisah dgn apa yg org buat,jadi takde la rasa terganggu pun kalau ada org nak citer psl keje dia ke..psl family dia ke..gambo itu ini..dia pandai masak ke..pandai cari duit ker..selagi apa2 yang orang buat tu takde kena-mengena ngan mama,selagi tu la mama memang tak kisah..lantak ko la labu...
tapi kalau mama ada baca orang post pape pun..takde la rasa menyampah ke..
paling2 kalo mama rasa tak suke pun cukup la dalam hati mama sorang..
takde la mama nak buat pulak entry khas utk ulas pasal orang tu..
takde la nak bagi komen2 yang menyakitkan hati orang..
eiii..mcm dah takde keje sangat ke..huhu..

Dah lama rasa nak buat entry pasal menda ni..
pasal manusia2 yg selalu rasa tak puas hati melihat orang lain..
tengok org senang pun dia rasa susah..tengok orang susah baru dia rasa senang kot..
sebab blog ni mama dedikasikan utk tatapan family,kawan2 semua,so malas la nak semakkan dengan menda2 merepek nih..tapi kali ni terpaksa gak la buat entry pasal nih..
pasal banyak pulak nampak senario camni sekarang..
macam satu trend pulak ehh..semua nak jadi 'seperti ketam mengajar anaknya berjalan..'
yer..semua orang hanya tahu bercakap saje..
sebab tu mama tak suke nak cakap2 pasal menda yang kita tak berapa arif..
nanti orang kata nak tunjuk pandai pulak..
hanya bercakap pasal diri kita aje..tapi kalau itu pun orang tak suka..
apa nak buat kan..bukan senang nak puaskan hati semua orang..

So,sebelum bertambah lagi dosa2 orang lain kerana kita..
mama rasa laa..mama nak kurangkan sikit la aktiviti biasa mama..
especially kat fb..sbb kat fb nih mcm dah tak best plak rasa nak expose itu ini sangat..
friend list makin banyak,jadi makin berisiko la akan ada orang tak puas hati ngan kita..
mama rasa baik jadi silent reader jek..
sesekali bleh la update menda2 yang patut..
err..tapi menda yang patut tu? ada ke? hahaha...

Okey laa..sebenarnya takde kena-mengena pun entry ni ngan mama..haha..
tapi dah nampak tanda2 ia akan jadi jugak kat kita..
so mama ambik langkah berjaga-jaga laa..
sebelum jadi lebih buruk,pandai2 kita la nak buat camne kan..
lagipun mama dengar jugak nasihat2 yg org cakap nih..
kena sentiasa beringat laa..waspada selalu..
kadang2 kita pun alpa sekejap..so kena la ada yg ingatkan..
harap2 takde la pulak yang terasa ngan apa yang dicoret kat sini..
takde niat pun tuju kat sape2..lagipun ramai kawan2 mama semua dari alam cyber..
kebanyakannya pun tak pernah bersua..
jadi adalah tidak patut kalau kita nak judge seseorang tu sedangkan kita tak pernah bertemu..hehehe...
sama2 la ambik iktibar dari apa yang berlaku di sekeliling kita..
insyaallah kita semua akan dapat manfaatnya...

2 comments:

atty's said...

kita buat blog saja je kan zie..
kiranya macam diary online kita.

pedulikkan je apa org nak cakap zie.

Fauzieah said...

betul tu k.ty..tp skang mcm2 menda bleh jadi sbb kecanggihan teknologi ni kan..so kena beware selalu..mmg la kalau nak ikut jek apa org ckp,mmg tak bleh hidup la camtu..org ni ckp gini..org tu ckp gitu..huhu..