Monday, November 01, 2010

Pokok bunga lagi...

Kisah daku ngan pokok bunga..tak habis2 laa..huhu..
takpe laa..itu jek pun yang menenangkan jiwa raga ku sekarang ni..cehh..
cam biasa..pokok pujaan hatiku posing2 lagi..hehehe..

Lihatlah pokok2 ni..menghijau jek..
cepat benar tumbuhnya..
baru jek trim,beberapa hari pastu dah terjurai-jurai balik..



Skang nak banyakkan lagi kaler2 merah,pink,peach tu..
yang banyak nya kaler putih..
entah camne la putih plak jadi banyak..
atau pun memang masa mak bawak dulu banyak yang kaler putih jek..



Cantik sangat bila dah campur2 camni..
jiran ku pun hari2 tengok,dok geram jek..
puas la dia nak tunggu pokok dia berbunga..hahaha..
sabar..kejap jek pun pokok ni berbunga..
once dah keluar putik bunga dia tu,insyaallah lepas tu tak putus la bunga dia..
kena rajin2 letak baja laa..
ni pun dah habis baja bunga tu..nanti balik kg beli lagi..



Pokok ros jepun..alahai..nak posing jugak..
asyik2 pokok lipan tu jek yang posing..
pokok jepun ni tak mcm pokok lipan tu..
dia lambat sikit membiak nya..
ni pun nak alih balik..tengah cari pasu yang sesuai..
air banyak sangat tak boleh..
letak tempat teduh pun dia cam tak membesar sangat..
tu pasal pokok ni tak banyak ada..
walhal masa mak datang dulu bawak pokok2 ni sama banyak jek..



Pasu baru beli tu..ada 6 bijik..letak pokok lipan semua..
tengok la sehari pun dah berbunga..
sebab memang cabut yang sedia ada jek..
siap jiran ku cakap,main tipu ker..
ye lah..dia punya lambat keluar bunga nya..
abih,mana nak keluar nya..dah la dia letak tempat teduh..
pokok ni nak panas..baru hidup subur..
pastu masa dia ambik pokok ni kan main patah2kan jek yg daku punya..
so nak keluar putik bunga tu makan masa sikit la..
tu lah suruh dia patah2kan pokok yg dah berjurai tu..
letak dlm pasu lain..kejap jek nanti membiak..
banyak la nanti pokok2 dia..kiranya aku bagi tu pun dah nasib baik..
kalau orang lain siap jual nih satu pasu kecik tu 5 hengget...hehehe..

6 comments:

MaMaSiTi said...

slm sis, nak benih semua tue sikit bleh ke? MaMaSiTi bt payment la baper.. (^_*)

Fauzieah said...

mama siti kat mana nih..boleh jek nak..meh la datang rumah..takkan nak pos kot..tapi boleh jek kot..pokok ni tak mudah mati..hehe..

MaMaSiTi said...

kat kl sis.. ohh ye ker.. nantilah turun bukit beruntung bleh tgk garden sis.. cantik aja nampaknya.. MaMaSiti ari tue ada beli tapi semua da mati.. yg jenis bunga rose tue tak de jual pun... :(...

norzie said...

as salam kak fauzieah, sy yan, boleh x yan nk beli pkk bunga ros jepun smua jenis color yg akak ada, cantik sangat yan tgk dlm picture tu... dh lame cr pkk ni, tp xder org jual la... hr tu beli kt cameron pn just ada yg 1lapis jer, tu pn warne purple jer...huhu... hope akak dpt bantu... yan tinggal kt Gua Musang Kelantan, akak boleh poskn? harga pkk n smua charge yan bank in kt maybank akak.pe2 nanti akak bg taw kt email yan yer: nooraz8486@yahoo.com Thanks akak:)

Anonymous said...

as salam kak fauzieah, sy yan, boleh x yan nk beli pkk bunga ros jepun smua jenis color yg akak ada, cantik sangat yan tgk dlm picture tu... dh lame cr pkk ni, tp xder org jual la... hr tu beli kt cameron pn just ada yg 1lapis jer, tu pn warne purple jer...huhu... hope akak dpt bantu... yan tinggal kt Gua Musang Kelantan, akak boleh poskn? harga pkk n smua charge yan bank in kt maybank akak.pe2 nanti akak bg taw kt email yan yer: nooraz8486@yahoo.com Thanks akak:)

masila said...

salam,
kak fauzieah,sy mas..cantiknye bunga tu..sy nak beli boleh?..bukit beruntung di mane?..saya duduk kt bukit sentosa..