Monday, January 18, 2010

Percubaan kali kedua..

Semalam bosan2 dok rumah so rasa nak baking2..
tapi malas nak buat kek..cuba lagi buat roti paung nih..
kali nih guna ibu roti yang btul2 laa..jauh beli hari tuh..kat ganu haa..
kat sini dah tak jumpe plak..
tepung gandum pun beli cap lain..
baru lah menjadi..elok jek..lembut..gebu..
aku buat nih nak bakar cepat..so letak ibu roti banyak2 laa..kejap jek dah bleh bakar..hihi..
so lunch semalam makan roti nih laa..cicah air kopi o..wallaahhh..
maunyer tak..dah brekpes pun kul 12..lunch kul 3 lebih..hihi..
first time gak try guna oven baru beli nih..oven kupu-kupu malam..
ehhh..oven butterfly nih laa..
beli kat ganu hari tuh gak..dah mahal eh oven nih skang..
tapi sebab daku tak biasa lagi guna oven nih..kena main api dapur tuh..
ejas kecik besar plak..ada la loyang yang mula2 tuh tak masak tengah plak..
ingatkan dah masak..sebab tengok dah brown jek..
yang tepi elok jek..biler tanya pakar..(mak aku ler tuh..)
dia cakap maybe sebab loyang aku tinggi sangat..so lambat nak masak tengah tuh..
logik gak tuh..memang loyang tuh tinggi..
mak aku dulu guna loyang leper jekk..
so nanti aku nak beli loyang leper skek laa..
mcm dah banyak loyang aku nih..tapi size tak sama plak..
kena cari 2-3 la yang sama size..
takat buat sekilo boleh la kot..kalo banyak2 ni mau tercabut tangan aku nak menguli..
kali nih sempat la bagi orang sebelah rasa..
tengah panas2 lagi aku gi hantar..dia macam tak percaya jek aku buat sendiri..keh..keh..keh..



Oven yang akan dieksperimen selalu oleh ku..
pasni siap la aku kena buat roti jekkk..
tengah giler nak buat roti nih..
buku resepi pun dah macam2 ada tuh..
hubby dah demand suh buat potato bread plak..
adehh..aku ckp boleh..tp belikan la dulu breadmaker..
hari tuh dia janji sangat ngan aku..
kalo aku berjaya buat roti nih baru dia belikan BM kat aku..
skali aku dah tuntut haa..mesti dia tak sangka aku boleh buat..
haa..tu laa..jangan dicabar..hahaha..

8 comments:

atty's said...

wow..canteknya chome..leh bukak kedai roti nie..mabeles..clap..clap..caiyork ar zie..mu teror..weh ..terliur kty nengoknya ..

Fauzieah said...

bukak kedai roti tuh mcm melampau sgt tuh..mau lemau aku asik nak uli roti jek nanti..keh..keh..keh..
next akan ada experiment roti2 lain plak..hubby dah demand mcm2 tuh..uhhh..

znurul said...

bagus...nt kalo buka kedai,ambik aku jd assistant deh

Fauzieah said...

wehh..kang mu jadik assistant aku ada plak si afiq ngan alisya jadik tukang uli roti..sorang tukang canai..faris tukang kira duit..hahaha..21035

angah said...

kak zie... nk menuntut buat roti paung nih buleh ker?? lamo doh mitok.. suka benar roti nih sejak beli kat ganu harituh...

Fauzieah said...

ehh..bila plak mintak..nih resepi mak turun-temurun..tak mcm yg org selalu buat tuh..lain skek jek..hihi..kalo btul2 nak belajar nih kita bisik2 la nnt kay..hihi..

zaza said...

sedap jek

angah said...

hehehe.. kak zie, mintok kat fb harituh.. keh..keh.. umah kita pun dekat kan.. nnt senang2 angah nk belajar..