Wednesday, May 06, 2009

Cekalkah aku..??

Hari nih masuk 3 hari dah aku potty train faris nih..
dulu buat sempat sehari dua jek..
yer la asyik takde kat umah..bz ngan buat kuih laa..
kali nih ku cekalkan hati jugak laa..
ni pun tak tau lama mana aku bleh bertahan..
betul2 menguji kesabaran laa..
aku rasa part nih la yg paling mencabar..
maybe dia memang tak ready lagi..
puas ajar suh cakap nak kencing yak tuh..
dia cakap laa..tapi dah lepas tuh baru cakap..
aku marah pun dia main2 jek..siap leh nyanyi2..
mcm2 dah buat..still tak nampak lagi progress tuh..
biler bawak gi toilet tak nak kencing plak..
macam ditahan2 jek..masuk umah jek terburai sumer..aduhaii..
memang berapa hari nih rasa letih jek..takde mood jek..
jadik byk keje la plak aku..nak basuh lantai sumer..
dah la umah aku nih..tau jek laa..sekangkang kera jek..
payah nak basuh2 nih..takkan nak biarkan jek..
kalo umah beso tuh senang jek aku biarkan dia kat satu tempat camtu...
biar dia rasa geli2..sbb faris nih memang penggeli..
tak leh kotor2..so kalo buat camtu aku rasa mesti dia tak suke..
so nak tak nak nnt dia akan ckp biler nak membuang tuh..
nih tak bleh la nak buat camtu..
biler 'accident' jek kena la cepat2 aku cuci..
kalo tak nnt nak melangkah pun payah..
kalo balik kampung senang la skek..
leh biarkan dia main2 kat bawah jekk..
tapi tu laa..balik pun tak sempat panas punggung..camne..
hmm..takpe laa..slow2 laa..nnt dia pandai sendiri la tu..
aku la yg parah nih..hmmm..

12 comments:

Haslinda said...

mmg susah jgk nk ajaq benda baru kt budak2 ni..tkpa zie..caiyok2

sweetfiza said...

bnda2 mcm ni mmg ler chome ..kna bnyak2 brsbar sgt2...

mla2 mmg la cmtu tp bla dia dah pndai nak brsuara bila nak "mmbuang" tu dah happy dah masa tu ...

tp apa2 pun kna teruskan jgk..kalau x smpai bila kan asyk nak pkai pampers je....

chaiyok..chaiyok....

atty's said...

takpe..faris pasti boleh..teruskan usaha zie..

lie_nurulz said...

mula2 mmg gitu kak..mmg kena byk brsabar..

nurul masa train trisya,mmg lebih 2/3 kali dia terlepas..
tapi lama2 dia dah boleh gtau sndiri..

alhmdulillah,skang dh cukup 3thn,dia dh boleh cakap nak yak2 ngan kencing..

apapun,cekalkan jugak hati ye kak..:)

neezareef said...

mmg kna cekal chome..
cuba la smpai bejaya

~~ciklinn~~ said...

takper usaha dan usaha lagi... ermm kalau ikut cara linn yg ganass nikan... sesekali kasi 'ubat'sikit kalu dia duk kencing merata.... nhehehehehe kasi dia gerunn sikit..

Fauzieah said...

Huhuhu..thanks korang sumer yg kasik bakar semangat ku..mmg kdg rasa cam give up jekk..tak ku sangka sesusah ini..huhu..kena cuba lagi laa..kena lipat gandakan sabo byk2 la nih..

linn..memang mula2 tuh apply kan gak cara ganas tuh..tp kan tgk dia cam fobia lak..lagi tak nak ckp kang..so biar jek laa..just marah2 gitu jek laa..

Fes & second day tuh yg rasa teruk sgt..byk kali gak bocor..tp dah masuk 3-4 hari tuh kurang dah..2 kali jek dia kencing..agaknyer dia tahan kot..smlm pun skali jek bocor..harap2 cepat la dia leh pandai sendiri nih..

miezrina said...

yang penting jangan paksa sangat

biar dia sendiri terasa nak buat

na nak bg tips pun x boleh sgt..

sbb aniq sendiri2 nak...

kot masa nak train akid nnt susah amat x tau la kan...

masak la ms tu nnt

apa pun good luck!

Fauzieah said...

tu laa..malas nak paksa2 sgt...
tp hari nih bagus laa..tak bocor skali pun..mmg dia tak kencing ker tak tau laa..sbb bwk gi bilik air..ajar dia bukak paip sendiri..
so ari nih jap2 dia ckp nak kencing..nak yak..masuk sendiri bilik air..biar jek dia kat dalam tuh..aku dgr cam main air jek lebih..
biler dah penat tuh dia ckp sudah kencing..ntah yer ker tak.tp mmg tak yak pun td..

Yan said...

klu mlm pakai pampers tak??

klu bw p toilet suh kencing.. dia tak mau??? akak simbah airkan 'anu' dia... dia kencing tak?

saje nak kongsi citela pasal Qis.. diakan baru 10 bulan.. ske sangat p toilet.. dia nak men air..

kekadang klu kite dalam toilet membuang.. diapn ikut ke toilet.. dia tgk kite berkerut2 tgh memerutkan.. tgk2 diapn membuang same..

Fauzieah said...

Hi yan..skang malam kena pakai diapers lagi laa..sbb siang pun tak pass lagi kan..

skang pandai la gi bilik air sendiri..bukak paip sendiri..mmg saje nak main air laa..laju jek gi toilet kalo suh kencing..mmg biar jek dia main air tuh..biar dia sejuk2 nnt dia kencing laa..kalo suh kencing tuh dia cam tak reti..tak kuar lak..yak pun sama..mcm ditahan2 plak..ajar dia basuh2 dah..siap ajuk gaya kita buat nak teran tuh..ngan muka kerut2 laa..tekan2 perut laa..eksyen jek lebih..huhu..

dah 2 hari okey jek..tup2 tadi petang bocor jugak..tak ckp lak tuh..geram jek aku..tp masa tgk muke dia tuh nampak la dia cam takut jek..takut aku marah la tuh..huhu..

ct rahani said...

pelan2 chome.. maybe faris lum raedy.. nti bila dah ready otomatik dia x nk pakai pampers dah.. sabo byk2 k..